Waterschap Noorderzijlvest


Opening deelstroominstallatie op zuivering Garmerwolde 6-6-2005

Donderdag 9 juni aanstaande is de officiële opening van de deelstroom-installatie (SHARON) van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde. Deze speciale installatie is momenteel de grootste van de wereld en zorgt voor een optimale verwijdering van stikstof uit het water dat afkomstig is van de slibontwatering en de slibdroging. De deelstroominstallatie is onderdeel van de uitbreiding van de zuiveringsinstallatie. Met de totale uitbreiding zal eind 2005 de zuiveringsinstallatie aan de huidige stikstof- en fosfaat-verwijderingseisen voldoen.

Officiële opening
De opening zal verricht worden door de heer H.W. de Mooij, projectleider van Grontmij, en door de heer A. Hoven, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Beide heren zullen in aanwezigheid van diverse genodigden de symbolische overdracht van Grontmij naar waterschap Noorderzijlvest uitvoeren en vervolgens een kunstwerk onthullen. Aansluitend wordt een korte rondleiding verzorgd.

Deelstroominstallatie
Ruim een jaar is aan de bouw van de deelstroominstallatie gewerkt. Grontmij heeft dit werk in het voorjaar van 2004 aangenomen. Naast de stikstofverwijdering heeft de deelstroominstallatie voordelen als lage verwerkingskosten, automatische bedrijfsvoering en marginale geuremissie. De kosten van de deelstroominstallatie bedragen circa 5 miljoen.

Uitbreiding zuiveringsinstallatie
Het eerste onderdeel van de uitbreiding van de zuivering was het dienstgebouw. Dit is in januari 2004 in gebruik genomen. De deelstroominstallatie, die nu wordt geopend, vormt de tweede fase van de uitbreiding. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de aanpassing van de bestaande installatie (derde fase) in volle gang. De drie verschillende zuiveringsstraten worden daarbij achtereenvolgens geoptimaliseerd, om de norm voor stikstof- en fosfaatverwijdering te realiseren.

Meer info over de werkzaamheden op de zuiveringsinstallatie in Garmerwolde