Gemeente Wunseradiel


Jongeren uit Wûnseradiel verdelen 3000 euro tijdens raadsvergadering

WITMARSUM - A.s. donderdagavond zullen 11 jongeren uit Wûnseradiel voor een avond de politieke macht overnemen van de echte raadsleden. De jongeren doen dan mee aan het project Jongeren & Politiek en hebben onlangs drie voorstellen* bedacht voor de eigen jeugd in de gemeente. Donderdag komen de voorstellen op de agenda van de eenmalige jongerenraadsvergadering. Voor het voorstel met de meeste stemmen is eenmalig 3000 euro beschikbaar gesteld.

De vergadering in de raadszaal staat onder leiding van burgemeester Theunis Piersma. De wethouders en raadsleden zijn vervangen voor jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. Raadsgriffier Griet Ton-Heeg zal de rol van raadsgriffier vervullen.

Het project Jongeren & Politiek is een initiatief van de gemeenteraad Wûnseradiel. De raadsleden gaven in 2004 aan het contact met de jongeren in de eigen gemeente aan te willen halen. In dat kader heeft in april 2005 een groot lagerhuisdebat plaatsgevonden. Aan dat debat deden ruim veertig jongeren mee. De jongerenraadsvergadering is de afsluiting van het project waarbij jongeren en raadsleden elkaar hebben leren kennen.

De openbare jongerenraadsvergadering begint a.s. donderdag (ondanks de staking) om 19.30 uur op het gemeentehuis in Witmarsum.
* In de aparte bijlage zijn de voorstellen van de jongeren opgenomen

Jan Leijstra
Voorlichting gemeente Wûnseradiel
0517 - 53 33 20

Voorstellen jongerenpartijen Wûnseradiel

VVJ (Veiligheid Voor Jeugd)
Wethouder : Lieuwe Leijstra
Fractievoorzitter : Sjoerd en Sybren

Voorstel "stessbal":
Campagne tegen vandalisme

Uitdelen van sleutelhanger met daaraan stressbal aan jongeren van 12-18 jaar die wonen in de gemeente Wûnseradiel. De jeugd krijgt dit op naam via de post of bij de krant thuisbezorgd (adressen via burgerzaken). Bij deze sleutelhanger zit een briefje / kaartje waarop de top 10 van vernielingen in Wûnseradiel staan.

Achter deze vernielingen staat wat het kost als hetgeen dat vernield is vervangen moet worden. De kosten dus die verhaald worden op een vernieler.

Slogan: Waar spaar jij voor? Dit komt vetgedrukt als kop boven aan het briefje.

Met deze actie hopen we dat de jeugd zich wel 10x keer zal bedenken voordat ze iets gaat vernielen. De sleutelhanger is hierbij een geheugensteuntje. De stressbal is een grapje: je kunt je frustraties beter op een stressbal afreageren, dan ondervindt niemand er overlast van. De campagne zal ook aandacht krijgen in de media en de lokale dorpskrantjes.

J.C.W. 2005 (Jongeren Commissie Wûnseradiel 2005)
Wethouder :Jelly ondersteund door Lieuwe
Fractievoorzitter :Jurjen ondersteund door Ingrid en Dirk Jan

Voorstel "website politiek & jongeren"

De J.C.W 2005 stelt voor een gemeentelijke jongeren site te ontwikkelen dat kan dienen als platform tussen jongeren en politiek. De raadsleden kunnen via deze site de jongeren bereiken en omgekeerd. Op de site komen "polls" waar jongeren hun mening kunnen geven en kan op vaste tijdstippen "gechat" worden met de raadsleden en de burgemeester. Op de site komt ook algemene informatie over de (lokale) politiek.

S.R.W. (Sport & Recreatie in Wûnseradiel)
Wethouder :Fokke
Fractievoorzitter :Jildou

Voorstel "sportvierdaagse"

De S.R.W. wil stimuleren dat jongeren meer gaan sporten. Het is goed voor de gezondheid, jongeren hebben iets te doen en ze leren samenwerken. Daarom moet er een sportvierdaagse komen voor jongeren uit Wûnseradiel. Tijdens de sportvierdaagse kunnen jongeren vier avonden verspreidt over 4 weken een afstand afleggen. Ze kunnen kiezen uit verschillende sporten zoals: hardlopen, skeeleren, kanoën en zwemmen. De afstanden zijn variabel: jongere kinderen leggen bijvoorbeeld 5 kilometer af en oudere jongeren leggen bijvoorbeeld 15 kilometer af. De jongeren mogen ook een combinatie van sporten uitkiezen.