Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 7 juni 2005 Van: kaderleden vakbond

Persbericht/uitnodiging voor de pers

CAO-actie in De Wolden

Op 9 juni wordt een landelijke actiedag voor gemeenteambtenaren georganiseerd in Amsterdam. In een CAO worden de arbeidsvoorwaarden op landelijk niveau door de vakbonden en werkgevers vastgesteld. Door de forse inflatie en de verslechtering van de huidige ziektekostenregeling, VUT, FLO dreigen de gemeenteambtenaren dit jaar extra te moeten gaan inleveren. Het bod van de werkgevers is voor de vakbonden niet acceptabel. Diverse medewerkers van de gemeente De Wolden waren van plan deel te gaan nemen aan de landelijke actie.

Een aantal vakbondsleden heeft echter het plan opgevat een lokale actie in Zuidwolde met een ludiek karakter te organiseren. Uit een peiling blijkt dat 78% van het personeel van De Wolden hieraan wil gaan deelnemen. Gedurende enkele uren zal daarom het werk massaal worden neergelegd en daarmee een Drentse bijdrage worden geleverd aan de actievoerende collega's in Amsterdam. Wel zal door een minimale bezetting van een aantal organisatieonderdelen te garanderen, getracht worden de dienstverlening aan de burgers niet al teveel hinder te laten ondervinden.

Tijdens de actie in Zuidwolde wordt tussen 10.00 en 12.00 uur een zonovergoten Wolder terras ingericht voor het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 te Zuidwolde. Ook wordt een touwtrekcompetitie georganiseerd. In de finale zal het beste ambtelijke team aantreden tegen het team 'college van burgemeester en wethouders'. De finale zal plaatsvinden om 10.45 uur. Door er gezamenlijk flink aan te trekken denken de Wolder ambtenaren een bijdrage te leveren om de CAO-onderhandelingen weer uit de huidige impasse te halen. Ook wordt verwacht dat de werkgever door de actie over de streep kan worden getrokken.

Woordvoerder W. Moorlach van vakbond AbvaKabo en een woordvoerder van het college zullen om 11.45 uur een reactie gaan geven op de CAO-ontwikkelingen. Ook zal daarbij de uitslag van een CAO-referendum bekend worden gemaakt.

/////////////////////////////////////