FNV KIEM

Gemeente negeert rechten werknemers

Donderdag 9 juni zal FNV KIEM, in de gemeenteraad van Amsterdam, de raadscommissie Zorg, Cultuur, Lokale Media en Monumenten wijzen op hun continue weigering de richtlijnen van de Wet Overgang Ondernemingen over te nemen.

Ondanks een motie van de gemeenteraad negeert de gemeente de afspraken die gemaakt zijn voor het sociaal Plan van de medewerkers van Kunstweb. Op dezelfde dag dient in Den Haag een kort geding dat tevens gesteund wordt door FNV KIEM. Ook hier weigert de gemeente de verplichtingen van de Wet Overgang Ondernemingen na te leven.

De gemeente Amsterdam besloot eind vorig jaar de subsidie aan Kunstweb per 1 juli 2005 te beëindigen. De kunsteducatie voor scholen werd speerpunt en zou worden opgedragen aan een op te richten instelling, waarvoor ook medewerkers van Kunstweb plannen konden indienen. De gemeenteraad nam een motie aan waarin stond dat er geld voor een sociaal plan moest komen en duidelijkheid voor de medewerkers van Kunstweb over de ondersteuning van nieuwe initiatieven.

Die initiatieven zijn er gekomen. Een paar weken voor de sluitingsdatum van 1 juli 2005 heeft de gemeente echter nog weinig geregeld. Voor het sociaal plan van Kunstweb leek in eerste instantie een bedrag gereserveerd van 900.000,- Daarvan blijkt echter nog maar 400.000,- van over. De rest is gebruikt voor interim management, extra kosten door het langer openblijven Kunstweb door traag handelen van de gemeente en afkoop van oude verplichtingen.

Voor het nakomen van verplichtingen, op grond van de CAO en het sociaal plan, is veel te weinig geld over. Nieuwe activiteiten van Kunstweb-medewerkers krijgen wel subsidie maar de gemeente weigert de verplichtingen uit de Wet Overgang Ondernemingen op zich te nemen. Daarom gaat FNV KIEM, die eind vorig jaar al lobbyde naar de politiek om geld voor een sociaal plan los te krijgen, op donderdag 9 juni vanaf 13.00 uur deze kwestie aan de orde stellen in de raadscommissie Zorg, Cultuur, Lokale Media en Monumenten van de gemeente Amsterdam.

Op dezelfde dag dient om 14.00 uur in Den Haag een kort geding van kunsteducatiestichting Zcala tegen de gemeente Den Haag. Ook hier weigert het gemeentebestuur zich te houden aan de verplichtingen die de eerder genoemde Wet Overgang Ondermeningenoplegt. Ook hier is sprake van de afbouw en tegelijkertijd de oprichting van een nieuwe instelling, die op grond van deze wet alle lusten en lasten moet overnemen. FNV KIEM steunt dit kort geding.

De bond hekelt bij monde van sectorverantwoordelijke Caspar de Kiefte deze bestuurlijke moraal. Het lijkt of deze gemeentes zich onttrekken aan een wet die in het bedrijfsleven frequent en zonder poespas wordt toegepast aldus De Kiefte.

---