FNV

Nederland verdient beter

Gemeentepersoneel staakt morgen in hele land

In het hele land legt het gemeentepersoneel morgen het werk neer voor een betere CAO. In enkele grote steden staakt ook het stadsvervoer. Dat meldt FNV e-Magazine.

Het gemeentepersoneel legt morgen massaal het werk neer en reist af naar een landelijke actiebijeenkomst op het Museumplein in Amsterdam. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ligt ook het stadsvervoer de hele dag plat en wordt het huisvuil niet opgehaald.

In de meest gemeenten zullen op 9 juni de gemeentelijke loketten dicht blijven. Ook het brandweer- en ambulancepersoneel staken mee. De vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak verwachten minsten tienduizend actievoerders in Amsterdam.

Het gemeentepersoneel staakt tegen de voorgestelde verslechteringen in hun CAO.

De werknemers zijn onder andere kwaad over het loonbod van de werkgever van 0,6 procent loonsverhoging per 1 juni. Zij willen 1,25 procent loonsverhoging vanaf 1 januari dit jaar. Ze zijn ook tegen het afschaffen van het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO).

De actievoerders zullen worden toegesproken door FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ook worden er twee films vertoond over de zwaarte van het werk bij gemeentelijke diensten.

ABVAKABO-woordvoerder Arno Bonte: We laten onder meer zien hoe zwaar het is om bij de brandweer, de ambulancedienst en de reinigingsdienst te werken. Daarmee tonen we hoe noodzakelijk het is dat deze mensen op hun 55e kunnen stoppen met werken.

* Open FNV e-Magazine

8 juni 2005