Gemeente Harderwijk


Resultaat over 2004 toch minder ongunstig

De gemeente Harderwijk sluit het jaar 2004 af met een voordelig resultaat van EUR 221.000. Dit is vooral te danken aan het feit dat de (incidentele) meevallers groter waren dan tegenvallers. Een groot deel van de meevallers is veroorzaakt doordat geplande werkzaamheden niet zijn gestart of afgerond in het jaar 2004. Dit betreft bijvoorbeeld de geplande renovatie van milieucentrum De Hortus en revisie van het bovenwijkse groen. De uitvoering van deze werkzaamheden is nu voorzien voor 2005. De uitgestelde werkzaamheden leggen tot een bedrag van EUR 984.000 beslag op het rekeningresultaat. De jaarstukken worden besproken in de raadscommissie Beleid Algemeen van 9 juni en daarna vastgesteld in de gemeenteraad van 16 juni.

Natuurlijk zijn er veel werkzaamheden wel uitgevoerd. Naast gewone zaken als onderhoud van de plantsoenen en verstrekking van uitkeringen realiseerde de gemeente ook een aantal meer in het oog lopende projecten zoals de aanleg van nieuwe skatevoorzieningen, het aanbrengen van brandveiligheidsvoorzieningen in schoolgebouwen en de bouw en inrichting van het gemeentelijk aandeel in De Bogen in Drielanden met de openbare basisschool, peuterzalen, de sporthal en het wijkcentrum.

De gemeente besteedde vorig jaar EUR 95,3 miljoen. Het schijfdiagram geeft een beeld van de verdeling van deze uitgaven over de verschillende beleidsterreinen (`programma's).

Schijfdiagram bestedingen 2004 Verrassingen in petto
Bij het maken van de begroting voor 2004 was al bekend dat het rijk een einde zou maken aan de extra groei van de Algemene Uitkering uit het zogenoemde Gemeentefonds. Bij de afrekening over 2004, want dat is de jaarrekening, is het beeld bevestigd. `Den Haag' heeft diverse beleidsvoornemens in petto met gevolgen voor de hoogte van de Algemene Uitkering. Zo zijn er plannen voor o.a. de afschaffing van de onroerende-zaakbelasting (gebruikersdeel) op woningen en heeft de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingrijpende financiële consequenties. Omdat hierover nog geen knopen zijn doorgehakt verkeren de gemeenten op dit punt nog in financiële onzekerheid.

Besteding meevallers
Het positieve resultaat van EUR 221.000 over 2004 zal worden meegenomen naar de begroting voor 2006 en volgende jaren. Omdat de jaarrekening geen verbetering van het meerjarenperspectief laat zien, zullen de afgesproken bezuinigingen uit de begroting 2005 onverkort worden uitgevoerd.

Wie meer wil weten over het rekeningsresultaat kan de jaarrekening nalezen. Hij ligt ter inzage in de Stadswinkel en is ook te downloaden van www.harderwijkl.nl. De jaarrekening geeft ook inzicht in de financiële en de liquiditeitspositie van Harderwijk, het investeringsniveau en de gepleegde reserveringen. Met reacties of vragen kunt u contact opnemen de afdeling Financiën en Control, tel. 411 290 of 411 287.