Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Huidige privacywetgeving toereikend voor RFID

Leidschendam, 9 juni 2005 - De huidige Nederlandse privacywetgeving is voor de toepassing van RFID toereikend en biedt afdoende waarborgen voor de burger. Wel is het noodzakelijk dat de abstracte wetgeving verduidelijkt wordt. Dit blijkt uit het rapport 'Privacyrechtelijke aspecten van RFID' van ECP.NL, platform voor eNederland, dat gisteren is gepresenteerd tijdens een themadiscussie over RFID & Privacy in Den Haag.

Radio Frequency Identification (RFID), een technologie die de unieke identificatie van objecten en personen op afstand mogelijk maakt, wordt van wezenlijke invloed op onze economie en maatschappij. Arie Slob, Tweede Kamer lid voor de Christenunie, spreekt tijdens de themadiscussie van een 'stille revolutie'.
Er bestaat momenteel veel onduidelijkheid en onzekerheid over de gevolgen die RFID kan hebben voor de privacy en individuele vrijheid van de burger. Het rapport verkent de privacyrisico's die RFID mogelijk met zich meebrengt en plaatst deze in het huidige toepasselijke juridische kader: de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Hieruit blijkt dat specifieke RFID-wetgeving in dit stadium niet noodzakelijk is. 'Niemand is gebaat bij paniekwetgeving' aldus Jan Willem Broekema, lid van het College bescherming persoonsgegevens. Wel is het van belang om de abstracte bepalingen uit de Wbp nader toe te spitsen en te verhelderen bij de toepassing van RFID. Volgens de deelnemers aan de themadiscussie is een combinatie van regulering, technologische maatregelen en voorlichting noodzakelijk om de privacyrisico's van RFID tot een minimum te beperken.

ECP.NL, platform voor eNederland, heeft het rapport 'Privacyrechtelijke aspecten van RFID' in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en in samenwerking met het RFID Platform Nederland en GS1 Nederland, opgesteld. Meer dan veertig belanghebbende organisaties zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het rapport. Het betreft partijen uit de markt (aanbieders, gebruikers en consumenten), de wetenschap en het beleid die samenkomen in de Werkgroep Privacy & RFID van ECP.NL.

Het rapport 'Privacyrechtelijke aspecten van RFID' is via www.ecp.nl te downloaden.


---

ECP.NL, platform voor eNederland
ECP.NL is het platform in Nederland waar publiek-privaat wordt samengewerkt aan belangrijke randvoorwaarden en doorbraken voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. In zeven jaar tijd is ECP.NL uitgegroeid tot een organisatie van 150 deelnemende bedrijven (o.a. Shell, Unilever, ABN AMRO), overheid (o.a. diverse ministeries, CBS), intermediairen (o.a. VNO-NCW en de Consumentenbond) en onderwijsinstellingen (o.a. Nyenrode, TNO, diverse Universiteiten).

Voor meer informatie www.ecp.nl.
Contactgegevens voor de redactie:
Bart Schermer, ECP.NL
Telefoon: 06-51949119
Email: bart.schermer@ecp.nl