Gemeente Breda

Woonfunctie behouden en versterken in De Driesprong

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Breda en WonenBreburg

De Toekomstvisie voor De Driesprong wijst uit dat behoud en zelfs versterking van de woonfunctie in die buurt gewenst is.

De gemeente, WonenBreburg en een vertegenwoordiging van de bewoners hebben de visie gezamenlijk opgesteld. De visie wordt donderdag 9 juni toegelicht aan alle bewoners en belanghebbenden van de buurt. Reacties op deze visie zijn mogelijk tot 21 juli 2005.

Centrale vragen
Burgemeester en wethouders van Breda hebben verleden jaar september opdracht gegeven voor het maken van een toekomstvisie voor de buurt De Driesprong. De visie vormt een basis voor plannen voor de ruimtelijke invulling van het gebied, de woningen en de sociale omgeving van zijn huidige en toekomstige bewoners en gebruikers. De volgende vragen stonden centraal:
- is het behoud van een woonfunctie op lange termijn in Driesprong mogelijk en gewenst, gelet op de lange termijnontwikkelingen in de omgeving en de ligging van het gebied;
- zijn de oudste woningen uit 1956/1957 van WonenBreburg, (complex 045 aan de Vlielandstraat en Texelstraat) nog op te knappen of is sloop aan de orde;

- hoe kan een verslechtering van de fysieke omgeving worden voorkomen, hoe kunnen onderwijsprestaties en inkomen verbeteren.
- welke mening heeft de Molukse gemeenschap over het gewenste woonconcept voor de toekomst.

Uitkomsten onderzoek
Na veel onderzoek is het antwoord op de eerste twee vragen uit de opdracht duidelijk. Behoud en zelfs versterking van de woonfunctie op lange termijn is mogelijk en gewenst. De woningen aan de Vlielandstraat en Texelstraat zijn bouw- en woontechnisch in slechte staat. Het is de bedoeling dat deze 142 woningen uit 1957 in 2008 gesloopt worden. WonenBreburg bouwt woningen terug, in een nieuwe stedenbouwkundige opzet en een gedifferentieerd woningaanbod (huur/koop). WonenBreburg heeft de sloop inmiddels toegelicht aan de desbetreffende huurders. Voor deze bewoners komt er een sociaal verhuisplan, waarin onder meer een verhuiskostenvergoeding is opgenomen. Ook krijgen zij voorrang bij het toewijzen van een andere woning.
De woningen aan de Terschellingstraat, Schiermonnikoogstraat, Rottumstraat, Wieringenstraat en de Amelandstraat stammen uit het midden van de jaren zestig en zijn kwalitatief nog goed. Voor deze 78 woningen wordt een groot-onderhoudsplan gemaakt. De kwaliteit van de woningen en de woonomgeving wordt met bovenstaande ingrepen fundamenteel verbeterd. Wat betreft de derde vraag worden een samenwerkingsovereenkomst en onderliggend beheerplan met WonenBreburg voorbereid om de verslechtering van de omgeving te voorkomen en de sociale omstandigheden te verbeteren.

Vraag vier betrof de mening van de Molukse gemeenschap. Die is in grote lijnen bekend: De Molukkers willen als een gemeenschap bij elkaar wonen en de kerk en het buurthuis behouden voor de toekomst, met meer differentiatie in woningen zodat alle generaties zich thuis blijven voelen.

Toekomstvisie
De stedenbouwkundige visie geeft een voorkeur voor een stedelijk en samenhangend woongebied met ruimte voor bedrijvigheid die zowel ruimtelijk (schaal, uitstraling) als milieutechnisch past in een woonbuurt. Een interne samenhang en duidelijke entrees zodat de geïsoleerde ligging wordt doorbroken. Het imago kan worden versterkt als het gebied ook herkenbaar is als woongebied. In de nieuwe situatie is geen sprake meer van een oostelijk en een westelijk deel: Driesprong wordt één woongebied.

Meer gedifferentieerde bebouwing zowel naar type woningen als eigendom geeft de buurt de kans de sociale positie te verbeteren. Kansen bieden ook aan huidige bewoners staat hierbij centraal. De toevoeging van woningen creëert ook een beter draagvlak voor voorzieningen. Speciale aandacht is nodig voor een levensloopbestendig woonmilieu voor ouderen en aansluiting op voorzieningen in Brabantpark en Heusdenhout. Dit past ook uitstekend in het concept van Geschikt Wonen voor Iedereen. Met een deel aan-huis-gebonden bedrijvigheid en kleinschalige bedrijven kan ingespeeld worden op een buurteconomie. Het stedelijk groen van Buurtschap Heiveld is in dit plan een open groen gebied, dat een onderdeel uitmaakt van de groenstructuur van de buurt en de omgeving.

De toekomstvisie ligt ter inzage in buurthuis De Driesprong, Toma en in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Ook staat de visie vanaf 9 juni aanstaande op www.breda.nl onder Actueel, persberichten. Tot 21 juli kunnen mensen hierop reageren.

Breda, 9 juni 2005

Te downloaden:
Driesprong internet.pdf