Gemeente Rotterdam

De commissie voor Economie, Haven en Milieu heeft het Jaarverslag 2004 besproken. De fracties Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, PvdA en de SP waren daarbij aanwezig.

De voorzitter, de heer van der Heijden (VVD), gaf in zijn inleiding aan dat er diverse stukken ter bespreking voorliggen. Naast een extern accountantsrapport is er ook het rapport van de Rekenkamer 'Resultaten tellen'. In opdracht van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) bracht de Rekenkamer een advies uit . Het definitieve advies van de COR is alleen nog niet beschikbaar. De heer Woudenberg gaf namens de COR aan de commissie mee dat de financiële voorzieningen rondom het Havenbedrijf van Rotterdam, aanleiding waren voor discussie in de COR . De definitieve adviezen van de COR worden in de gemeenteraadsbehandeling van de jaarstukken, op 23 juni aanstaande besproken.

Naast algemene vragen over het jaarverslag vroeg de PvdA nadrukkelijk aandacht voor het veilig ondernemen. De fractie ondersteunde de proefprojecten voor 'veilig ondernemen' in de deelgemeente Noord. De PvdA pleitte ervoor om de praktische afspraken tussen ondernemers en de positie in de hele gemeente in te voeren. Ook was de fractie van mening dat er meer buitenlandse handelscentra opgezet moeten worden . Daarbij werd verwezen naar de positieve ervaringen met het Turkse handelscentra.

Ook het CDA vestigde de aandacht op de veiligheid van en rondom bedrijven. De fractie is van mening dat - ondanks onderzoek in de deelgemeente Noord waaruit zou blijken dat 42% van de ondernemers vindt is dat de veiligheid is verbeterd - dit niet als zodanig wordt ervaren.

Met betrekking tot de jaarcijfers over 2004 had de SP geen opmerkingen. Wel wees de fractie op de wenselijkheid van concrete doelstellingen op het gebied van de economische visie 2020, de werkgelegenheid en gesubsidieerde arbeid. In de toekomst dienen meer targets opgenomen te worden om op die terreinen meer te bereiken.

Leefbaar Rotterdam stel de vast dat er veel maatregelen zijn genomen op het gebied van het milieu. De fractie maakte zich wel zorgen over de regelgeving rondom de overschrijding van stank, geluid en stof . De fractie betoogde dat strenge milieuwetgeving de bouw ontwikkelingen in de stad beperkt . Leefbaar Rotterdam pleitte voor nieuwe technische voorzieningen zoals luchtzuiveringsinstallaties, zodat er toch gebouwd kan worden in bepaalde gebieden.

De gemeenteraad vergadert op 23 juni, vanaf 14.00 uur over de Jaarstukken en de Jaarrekening 2004.

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Nieuwsberichten vera_2065333.Jaarverslag 2004 bes_2069374]