Technologie Stichting STW

9 juni 2005

De Vernufteling voor vervolg STW-onderzoek

Op 2 juni reikte Jan Dekker, president van KIVI NIRIA, de 'Vernufteling 2005' uit aan ingenieursbureau DHV voor het project Aëroob korrelslib. De Vernufteling is een prijs voor het meest innovatieve project van Nederlandse ingenieursbureaus. De technologie voor dit project kwam tot stand in door Technologiestichting STW en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) gesteund onderzoek aan de Technische Universiteit Delft.

De aëroob korrelslibtechnologie (AKT) is een waterzuiveringstechniek gebaseerd op bacteriën. Deze bacteriën vormen in afvalwater compacte groepjes, zodat er korrels ontstaan. Vervuilende deeltjes in het water lossen in de korrels op, waarna afbraak door de bacteriën volgt. Een groot voordeel ten opzichte van bestaande zuiveringstechnieken met actief slib, is de korte bezinktijd. Volgens DHV is voor een zuiveringinstallatie met deze technologie slechts 10-25% van het gebruikelijke oppervlak nodig. Ook ligt het energieverbruik 25% lager dan bij conventionele installaties.

Tien jaar van lab tot proefreactor De korrelslibreactor is in tien jaar tijd geëvolueerd van een proces op laboratoriumschaal tot een commercieel toepasbaar product. Prof. Mark van Loosdrecht van de sectie milieubiotechnologie van de Technische Universiteit Delft ontwikkelde in deze jaren met steun van STW en STOWA een goedkope en ruimtebesparende methode om met aërobe slibkorrels afvalwater te zuiveren.

Zijn promovenda Merle de Kreuk hoopt binnenkort te promoveren op de resultaten van haar STW-onderzoek aan de slibreactor. Het intellectuele eigendom is overgedragen aan DHV. Onderdeel van de afspraken was dat De Kreuk na haar promotie nog twee jaar in dienst blijft van de TU Delft om het commercialisatietraject te ondersteunen.

Kleinere vlokken De Kreuk ontwikkelde in haar STW-project een methode om de vlokken in veel kleinere korrels te laten groeien. Deze korrels van ongeveer een millimeter groot bezinken veel sneller dan de grote vlokken. De scheiding tussen het gezuiverde afvalwater en het korrelslib kan op deze manier in de reactor zelf plaatsvinden. Hierdoor zijn bezinkbakken overbodig en kunnen korrelslibinstallaties veel kleiner worden dan de huidige waterzuiveringsinstallaties.

Bovendien bevatten de korrels zowel bacteriën die zuurstof nodig hebben, als bacteriën die zonder zuurstof de schadelijke stoffen kunnen omzetten. Huidige waterzuiveringsinstallaties bestaan uit verschillende tanks met zuurstofrijke en zuurstofarme zones. Het hele waterzuiveringsproces kan met het korrelslib in één tank.

Unaniem oordeel jury Voor de prijsvraag, een initiatief van de ONRI, de brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus, KIVI Niria en Technologietijdschrift De Ingenieur, waren door 26 bureaus 75 projecten ingediend. Twintig projecten waren voor de prijs genomineerd.

De jury koos unaniem voor het project 'Aëroob korrelslib' van DHV. Zij noemde het project maatschappelijk relevant, omdat het een goedkopere waterzuivering levert. Belangrijk vond men dat de nieuwe technologie energie, ruimte en investeringen bespaart en minder vervuiling oplevert, vergeleken met bestaande installaties. De jury was erg onder de indruk van het feit dat het project naast ontwerp ook een proefinstallatie en een werkend prototype omvat en dus blijk geeft in de praktijk toepasbaar te zijn. Tenslotte roemde de jury het doorzettingsvermogen van de ontwerpers, die na jarenlange fundamentele studie een praktische doorbraak opleverden die internationaal toepasbaar is.

Meer informatie bij STW, Chris Marcelis, 030 6001 283 DHV, Jeannette van Enst, 033 4682015, 06 54245180 ONRI, Willem van den Elzen, 070 3141868, 06 24554406 De Ingenieur, Frank Biesboer, 020 5310918
---

TOP Laatste wijziging: 09-06-2005 Reacties naar: webmaster@stw.nl