Ingezonden persbericht


Persbericht

Onverwachte tegenvaller bij opname in buitenlands ziekenhuis

VERLIES NO-CLAIM MEESTAL NIET GEDEKT DOOR REISVERZEKERING

Haarlem, 9 juni. Ziekenfondsverzekerden die op vakantie in een ziekenhuis terecht komen, verliezen (een deel) van hun no-claim teruggave. Ook als medische kosten meeverzekerd zijn op de reisverzekering vergoeden slechts vier reisverzekeraars het verlies van de no-claim. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite www.verzekeringssite.nl onder 21 reisverzekeraars.

Tweederde van de bezoekers van Verzekeringssite kiest voor reisverzekering met geneeskundige kosten, omdat men zich geen zorgen wil maken over extra medische kosten in het buitenland. Bij de meeste verzekeraar loopt men echter het risico de no-claim teruggave van ¤ 255 te verliezen. Alleen ANWB, Elvia, Proteq Direct en Unigarant zeggen dat zij het verlies aan no-claim vergoeden op de reisverzekering.

No-claim geen medische kosten
Driekwart van de verzekeraars vergoedt de no-claim niet, omdat reisverzekeringen een aanvullende dekking bieden voor niet gedekte medische kosten. Het verlies van no-claim valt niet onder de medische kosten en is dus niet gedekt. Reisverzekeraars vergoeden wel het eigen risico bij particulier verzekerden, omdat bij een eigen risico een deel van de medische kosten niet vergoed wordt.

Meer verzekeraars overwegen no-claim te gaan vergoeden Diverse verzekeraars die nu de no-claim niet dekken, zeggen dat ze de no-claim in de toekomst wel gaan vergoeden. Tegen het eind van het jaar verwachten ze hierover meer duidelijkheid te geven. Pas begin volgend jaar is bekend of de verzekerde recht heeft op de no-claim. Verzekeringssite adviseert verzekerden om begin volgend jaar afgewezen claims opnieuw in te dienen.

No-claim regeling
De no-claim regeling in de ziekenfondsverzekering is begin dit jaar ingevoerd. Volwassen ziekenfondsverzekerden die in een jaar minder dan ¤ 255 aan zorgkosten maken, krijgen het overgebleven deel na afloop van het verzekeringsjaar terug. De no-claim heeft alleen betrekking op ziekenhuiszorg, medicijnen, paramedische zorg en het zittend ziekenvervoer. De zorg die verzekerd is in de aanvullende verzekering valt niet onder de regeling. Sommige medische kosten in het buitenland vallen onder de aanvullende ziekenfondsverzekering.

Verzekeringssite
Verzekeringssite is volledig onafhankelijk en verkoopt dus zelf geen verzekeringen. Verzekeringssite krijgt haar inkomsten uit offerte-aanvragen. Alle verzekeraars betalen exact dezelfde vaste vergoeding voor een offerte-aanvraag. In een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond naar ziektekostenverzekeringen kreeg Verzekeringssite de hoogste beoordeling: goed/zeer goed. Jaarlijks maken meer dan één miljoen mensen gebruik van Verzekeringssite.
---

Noot voor de redactie.