PvdA Europees parlement


Edith Mastenbroek

Europees Parlement verwerpt voorstel bewaarplicht

9 juni 2005
Straatsburg, 8 juni 2005

Overgrote meerderheid Europees Parlement verwerpt voorstel bewaarplicht Tweede en Eerste Kamer vragen de Minister om uitleg Deze week heeft het EP het initiatief van de Raad verworpen dat een verplichte bewaring van alle internet- en telefoongegevens van alle Europese burgers zou invoeren. Dit voorstel lag voor in het kader van het debat over de strijd tegen het terrorisme. Het EP vindt het voorstel ondemocratisch en onproportioneel: het bewijs dat een Europese bewaarplicht nodig is in de strijd tegen terreur ontbreekt immers nog altijd.
Het voorstel van de Europese Raad heeft veel stof doen opwaaien in Nederland en Europa. Vorige week nog heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de regering werd verzocht te wachten met verder onderhandelen over de inhoud van de bewaarplicht tot dat de resultaten van het onderzoek naar nut en noodzaak bekend zijn en zich in de Raad te onthouden van welke instemming dan ook. De Eerste Kamer heeft een soortgelijk verzoek aan minister Donner gedaan.

PvdA-europarlementariƫr Edith Mastenbroek: "Tijdens de Raad op 2 en 3 juni is echter wel degelijk inhoudelijk verder onderhandeld. Het is zelfs tot akkoorden over delen van het besluit gekomen. Ook minister Donner heeft, tegen de wil van de Eerste en Tweede Kamer, inhoudelijke standpunten uitgedragen: standpunten waarover in de Kamer nog niet eens een inhoudelijk debat is gevoerd, laat staan overeenstemming is bereikt."

De Europese Raad liet in een reactie weten het advies van het Europees Parlement naast zich neer te leggen en verder te gaan met de onderhandelingen. Wel wees hij erop dat institutionele eensgezindheid belangrijk is. Edith Mastenbroek deelt deze mening. "Als dit betekent dat de Raad bereid is zich aan te sluiten bij het Europees Parlement en de Europese Commissie, die het een volstrekt ondemocratisch voorstel vinden, dan ga ik uiteraard akkoord," aldus Edith Mastenbroek, "waar het om draait is dat eindelijk het bewijs van noodzaak geleverd wordt. Zonder dat bewijs kan ik het principe van de bewaarplicht op geen enkele manier steunen."

"Het kan niet zijn dat een minister zomaar een motie van de Tweede Kamer naast zich legt en dat de Raad van Ministers een advies van het Europees Parlement niet eens in overweging neemt. De PvdA wil hiertegen actie ondernemen." De Tweede Kamer verwacht nog deze week een brief met tekst en uitleg van de Minister. Ook de Eerste Kamerfractie van de PvdA overweegt stappen te ondernemen om de minister ter verantwoording te roepen. In het Europees Parlement zal Edith Mastenbroek Raad en Commissie ter verantwoording blijven roepen. "De PvdA vindt dat er pas echt een inhoudelijke discussie op gang kan komen als nut en noodzaak duidelijk bewezen zijn. En zover zijn we nog lang niet. Ik denk simpelweg dat dit bewijs niet bestaat, anders had het allang op tafel gelegen."


---
Annelies Pilon
Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie

GSM (+32) 0479 750 001

Tel: (+32) 02 284 2620 / (+33) 388 17 3658
Fax: (+32) 02 284 2668 /(+33) 388 17 6644

e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int
URL: http://www.pesdelegatie.nl/