FNV


'Medezeggenschap is niet onderhandelbaar'

Een ondernemingsraad moet niet structureel afstand kunnen doen van wettelijk toegekende bevoegdheden. Om dit te voorkomen zou het goed zijn als de Tweede Kamer een PvdA-amendement steunt, dat tegemoet komt aan van de vakcentrales op de nieuwe Wet Medezeggenschap Werknemers (WMW). Dat stellen FNV, CNV en MHP in brief aan het parlement aan de vooravond van de behandeling van de nieuwe wet.

Door als OR afstand te doen van wettelijke bevoegdheden, maak je medezeggenschap in feite onderhandelbaar. En dat gaat veel te ver, vinden de drie vakcentrales.

Zij vinden het verstandiger de huidige situatie handhaven. Temeer daar nog lang niet in alle bedrijven en organisaties een OR is geïnstalleerd en veel ondernemingsraden nog niet de positie ten opzichte van de werkgever hebben die wenselijk is.

FNV, CNV en MHP zijn ronduit teleurgesteld over het ontbreken van nadere voorstellen met betrekking tot faciliteiten voor de OR ter verbetering van de kwaliteit van het OR-werk, aangezien zich hier in de praktijk duidelijk knelpunten voordoen.

Door het aantal uren voor OR-werk uit te breiden van 60 naar 100 per jaar en door het toekennen van collectieve faciliteiten (bijvoorbeeld aanstelling van een ambtelijk secretaris) kunnen overbelaste OR-leden meer lucht krijgen. Het maakt bovendien het OR-werk aantrekkelijker.

De vakcentrales zijn positief over de mogelijkheid om landelijke OR-verkiezingen te houden. Zij pleiten er wel voor dit per sector te organiseren.

Centrale verkiezingen kunnen de betrokkenheid van werknemers bij de OR vergroten. Bovendien kan de OR beter zichtbaar maken waar zij voor staat en wat zij in de volgende zittingsperiode wil bereiken. Daarvoor is het echter niet nodig om dit voor alle organisaties en sectoren op één en dezelfde dag te doen.

De drie vakcentrales zijn ook kritisch over het kabinetsvoornemen om de taken van de bedrijfscommissies over te doen aan de Sociaal-Economische Raad.

Ook gaan de vakcentrales in in de brief in op de voorstellen over medezeggenschapsrechten voor uitzendkrachten en over het draagvlak voor OR-werk onder de achterban.


9 juni 2005

Brief vakcentrales WMW.doc