Provincie Noord-Holland

8-6-2005

Onderwerp

Jongerenpanel Noord-Holland wegens succes geprolongeerd!

Marjan Hoenson

Het eerste Jongerenpanel van de provincie Noord-Holland heeft, op 7 juni 2005, zijn advieswerk afgerond met het aanbieden van het zomernummer van Plug In aan Rinske Kruisinga, gedeputeerde voor Cultuur. Plug In is het tweemaandelijkse blad voor CJP-ers. Voor het zomernummer van Plug In is het Jongerenpanel opgetreden als gastredacteur. Provincie én panel zijn tevreden over de samenwerking. De provincie is nu op zoek naar een nieuwe lichting jongeren die willen adviseren over jongerentrends.

Op verzoek van de provincie heeft het Noord-Hollands Jongerenpanel in 2004 met veel enthousiasme onderzocht hoe kunst en cultuur voor Noord-Hollandse jongeren aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt kunnen worden. Het Jongerenpanel heeft leeftijdgenoten geïnterviewd en op basis van dit onderzoek is het panel tot een aantal zeer scherpe aanbevelingen gekomen. Meer dóór jongeren laten bepalen en ze betrekken bij het beleid was de kern van het advies. De aanbevelingen zijn eind 2004 aangeboden aan de gedeputeerde voor Cultuur. Zij zegde het Jongerenpanel onder andere toe, met Kunst en Cultuur Noord-Holland te bekijken op welke manier Noord-Hollandse jongeren beter geïnformeerd kunnen worden over het regionale culturele aanbod. Het gastredacteurschap van de Plug In is een goeie start. Er bestaan inmiddels ook al plannen om een cultuuragenda via internet aan te bieden. De nieuwe Plug In (het blad voor CJP-ers in Noord-Holland) is vanaf deze week te vinden in de bibliotheek, het buurthuis of het gemeentehuis.

Het Jongerenpanel is tevreden over de wijze waarop de provincie de adviezen van het panel heeft opgepakt. De provincie zal nog een aantal andere acties uitvoeren naar aanleiding van het advies van het jongerenpanel, waaronder het aantrekkelijker maken van Noord-Hollandse musea voor jongeren. En dit natuurlijk met hulp van jongeren zelf! De jongeren van het eerste Jongerenpanel geven het stokje graag over aan een nieuwe lichting.
Want de provincie wil graag blijven ontdekken wat er onder jongeren leeft, zodat provinciaal beleid beter kan aansluiten op hun wensen.

In september 2005 start een nieuw jongerenpanel onder de naam Lijst NH Jong. Dit is geen politieke partij, maar een denktank van jongeren die advies geeft aan de provincie over jongerentrends én provinciale plannen. Enthousiaste jongeren met een eigen mening, tussen de 15 en 25 jaar, kunnen zich via de website opgeven.