Deltion College


Deltion richt zich op sport

Het Deltion College in Zwolle gaat zich met ingang van komend schooljaar specifiek richten op sport en gezondheid. Daarom heeft de onderwijsinstelling het Sportexpertisecentrum, kortweg SportEC, in het leven geroepen.

Jan Faber is net benoemd tot teamleider van SportEC. `We willen op een andere manier omgaan met sport en bewegen', vertelt hij. Astrid Nauta, staffunctionaris Marketing en Communicatie bij Deltion, valt hem bij: `Wij vinden dat de school een leefgemeenschap moet zijn en haar maatschappelijke verantwoording moet nemen. Sport hoort daarbij. De school zien we als een sociale ontmoetingsplek.'

Faber: `Bovendien verandert het onderwijs. Van oudsher werkten we met geïsoleerde leerdoelen, maar het gaat tegenwoordig steeds meer om vaardigheden. Bewustzijn van lichaam en gezondheid hoort daarbij.' Met het expertisecentrum wil de Zwolse onderwijsinstelling sport en gezondheid meer verankeren in het onderwijsproces.

SportEc

SportEC richt zich op vijf issues: sport en gezondheid, weerbaarheid, sportoriëntatie, teambuilding en leiding geven en ondergaan. Opleidingsteams kunnen via het sportexpertisecentrum bijvoorbeeld een lichamelijke check up voor de deelnemers regelen. Maar ook een weerbaarheidstraining, een les over gezonde voeding of teambuildingsdag behoren tot de mogelijkheden. `Dit kan variëren van een korte les of een gehele cursus', vertelt Hans Smit, accountmanager Training en Advies. `Het mooie is dat we alles zoveel mogelijk voor en door de deelnemers willen doen. Daar waar we expertise van buiten nodig hebben, halen we die erbij.' Een vergelijking met de sportactiviteiten Landstede, het andere regionale opleidingscentrum in Zwolle, ligt voor de hand. Toch zitten ze straks niet in elkaars vaarwater vinden de mensen van Deltion. `Wij bieden nu ook al diverse sportopleidingen, net als Landstede. Bij ons ligt het accent echter meer op de combinatie sport en gezondheid en sport en welzijn.' Een ander verschil is dat de sport- en welzijnsactiviteiten van het SportEC wordt verweven in het onderwijsprogramma van álle Deltion-opleidingen. `Dus ook opleidingen als elektrotechniek en handel.'

Deltion wil de activiteiten van SportEC ook beschikbaar maken voor externe partners en bedrijven. `Wij leiden werknemers van de toekomst op. Bedrijven hebben baat bij gezonde werknemers, maar er is bijvoorbeeld ook veel vraag naar teambuildingsactiviteiten', weet Smit. Behalve inspelen op de vraag van opleidingsteams, gaat SportEC ook sportactiviteiten aanbieden. `Op die manier willen we onze deelnemers en medewerkers laten zien dat sporten heel leuk is.' `Ons credo is persoonlijk, plezier en praktijkgericht. SportEC past daar uitstekend bij', weet Nauta.

De Stentor, 6 juni 2005

Datum: 09-06-2005