Dienstenbond CNV

Persbericht - Commissie Wijffels zwijgt over CAO 09-06-2005

Het Nederlands Genootschap Fondsenwervers (NGF) en CNV Dienstenbond vinden het zojuist verschenen advies door de Commissie Code Goed Bestuur voor Goede Doelen gedegen en goed doordacht maar zijn teleurgesteld over het uitblijven van een aanbeveling voor één branche-CAO voor alle Goede Doelen-organisaties met een CBF-keurmerk. Het advies is uitgebracht onder leiding van Herman Wijffels. Hij is door Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI) een jaar geleden gevraagd een onafhankelijke commissie te leiden om spelregels voor goed bestuur van Goede Doelen-organisaties op te stellen. CNV Dienstenbondbestuurder Harry Gerding: Merkwaardig dat hij een CAO niet noemt. Want zonder de uitkomsten van de adviesregeling van Wijffels te kennen in euros, zou deze moeiteloos in een CAO-jasje kunnen worden gegoten.

Gerding is positief over de gedane aanbevelingen. Te prijzen is het voorstel om met de beloning van de directiesalarissen de overheid als voorbeeld te nemen en openheid van zaken daarover in het jaarverslag te geven. Daarmee vergroot je de transparantie en tegelijkertijd het publieksvertrouwen. Maar een gemiste kans is wat mij betreft het uitblijven van een aanbeveling voor een branche-CAO. Juist dat is iets wat past bij een volwassen branche. Een branche-CAO vergroot namelijk de openheid. Want iedereen hoort in de CAO thuis, van hoog tot laag, in alle functies! Ook de directie! Groot voordeel voor de werknemers is dan dat er een einde komt aan het individueel onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Je kunt rechten ontlenen aan de CAO. De willekeur is dan voorbij, aldus Gerding die 8 april de aftrap voor één CAO samen met het Nederlands Genootschap Fondsenwerving initieerde.

De bestuurder wijst op overige belangrijke voordelen van een branche-CAO, in een tak waar veel verschillende CAOs en zelfs organisaties zonder CAO bestaan. Zon branche-CAO is ook bedoeld om meer helderheid over de arbeidsvoorwaarden te creëren. Alle werknemers van fondsenwervende organisaties met een CBF-keurmerk vallen onder hetzelfde functiewaarderingssysteem. Hierdoor ontstaat een rechtvaardiger loon- en werkindeling.

NGF-voorzitter Marc Wortmann: Het vertrouwen van het publiek bepaalt het succes van Goede Doelen-organisaties. Een transparante branche-CAO is wat ons betreft een goed antwoord als dat vertrouwen tanende is. Het nu voorliggende advies voor goed bestuur juichen wij van harte toe, maar een aanbeveling voor een branche-CAO zou een grote toegevoegde waarde zijn geweest. De directiesalarissen spiegelen aan vergelijkbare functies bij de overheid kan namelijk ook van toepassing zijn op de overige functies. Door tevens lagere functies af te stemmen op overheidsniveau en onder te brengen in een CAO is ook dat maatschappelijk goed verankerd. Jammer dat Wijffels daaraan voorbij gaat, aldus de NGF-voorzitter.

Hoofddorp, 7 juni 2005

Voor nadere informatie:
Harry Gerding, bestuurder CNV Dienstenbond: 06 20 47 18 85 Lilly van Geest, persvoorlichter CNV Dienstenbond: 06 10 88 41 41