TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

9 juni 2005

Aflossingsvrije hypotheek veruit meest gekozen hypotheekvorm Aantal beleggingshypotheken gedaald

In maart van dit jaar hield TNS NIPO een grootschalig onderzoek onder een representatieve steekproef van huishoudens, die tussen oktober 2003 en oktober 2004 een hypotheek afsloten. Uit dit onderzoek blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek met afstand de meest populaire hypotheekvorm is. Vergelijken we de onderzoeksresultaten met die uit 2002, dan zien we dat het aandeel beleggingshypotheken aanzienlijk is gedaald. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat circa de helft van de hypotheekafsluiters van hypotheekverstrekker verandert bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit percentage is, vergeleken met 2002, hetzelfde gebleven.

Twee op de vijf (43%) hypotheken bestaan geheel, of voor het grootste deel, uit een aflossingsvrije hypotheekvorm, waarbij alleen rente wordt betaald. Deze aflossingsvrije hypotheek wordt op grote afstand gevolgd door de spaarhypotheek (22%). Het percentage beleggingshypotheken is gedaald van vijftien procent in 2002 naar tien procent in 2004. Het is goed mogelijk dat dit samenhangt met het minder gunstige beleggingsklimaat van de afgelopen jaren.

Aan hypotheekafsluiters die voorheen ook al een hypotheek hadden, is gevraagd of men bij het afsluiten van de meest recente hypotheek opnieuw voor dezelfde hypotheekverstrekker heeft gekozen. Bijna de helft van de ondervraagden bleek van hypotheekverstrekker te zijn veranderd. Ten opzichte van 2002 is dit percentage onveranderd gebleven.

De belangrijkste redenen om te veranderen van hypotheekverstrekker liggen vooral op het gebied van gunstiger hypotheekvoorwaarden, zoals het rentepercentage (52%). Eén op de acht ondervraagden (12%) geeft aan van hypotheekverstrekker te zijn veranderd uit ontevredenheid met de vorige hypotheekadviseur en/ of hypotheekverstrekker.
---

1 | Welke hypotheekvorm heeft de hypotheek, respectievelijk welke hypotheekvorm maakt het grootste deel uit van het hypotheekbedrag? Basis: alle ondervraagden (n=1.015)

---

Welke hypotheekvorm heeft de hypotheek, respectievelijk welke hypotheekvorm maakt het grootste deel uit van het hypotheekbedrag?

Bron: TNS NIPO, 2005

---

B9455 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk vond plaats in maart 2005. Hierbij zijn 1.015 huishoudens ondervraagd die een hypotheek afsloten in de periode tussen oktober 2003 en oktober 2004.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Jeroen Snelders (tel: 020 522 54 91).