Gemeente Baarn

Gemeente verwacht sluitende begroting

Financiële kadernota 2006 voorzichtig positief

Het gemeentebestuur verwacht dat de financiële positie van de Gemeente Baarn de komende jaren relatief gunstig zal zijn, mits de Rijksoverheid geen roet in het eten gooit door de gemeente inkomsten te ontnemen of door extra taken op te leggen zonder daarvoor voldoende middelen te verlenen. Dat staat in de onlangs uitgebrachte Financiële Kadernota 2006, die de gemeenteraad op donderdag 9 juni zal bespreken. De kadernota geeft de kaders aan waarmee de gemeenteraad sturing kan geven aan financiële ontwikkelingen. Door bezuinigingsmaatregelen als Keuzes Maken' en de Kerntakendiscussie vertoont de begroting vanaf 2007 een klein overschot.

Het is inmiddels gebruikelijk dat het gemeentebestuur vóór het zomerreces de hoofdlijnen van het financiële beleid in de Financiële Kadernota vaststelt. Dat moment is gunstig omdat eind mei duidelijk is geworden hoeveel geld de Nederlandse gemeenten van de Rijksoverheid kunnen verwachten. Verder is het goed om ruim op tijd de meerjarige financiële kaders in beeld te hebben omdat de financiële situatie veel gemeenten zorgen baart en er voldoende tijd moet zijn om onderzoek te doen naar eventuele financiële maatregelen.

De uitkomsten van de financiële kadernota voor Baarn zijn niet ongunstig. Het meerjarig saldo ontwikkelt zich zo dat vanaf 2007 de begroting sluitend zal zijn. Het College van B&W is dan ook van mening dat er voor de gemeentebegroting van 2006 geen aanvullende financiële maatregelen hoeven worden genomen, buiten de kerntakendiscussie die de gemeenteraad momenteel voert.

Donkere wolken

Het gunstige beeld van de Financiële Kadernota wordt echter bedreigt door maatregelen van de Rijksoverheid. Als de door het Kabinet ingediende wetswijzigingen voor afschaffing van het gebruikersdeel van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) doorgaan, is de financiële horizon voor de gemeente Baarn minder gunstig. Door de voorgestelde maatregelen zou Baarn structureel 1 miljoen Euro aan inkomsten mislopen.

Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft Baarn in de afgelopen periode intensief overleg gevoerd over een reactie hierop aan de leden van de Tweede Kamer. Met de provincie wordt contact opgenomen als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer zou worden vastgesteld.

Ook het invoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het doorvoeren van wijzigingen ten aanzien van de rioolheffing kunnen in de toekomst leiden tot de nodige risico's voor de financiële positie van de gemeente. Hierover is echter op dit moment geen gedetailleerde informatie beschikbaar.