Gemeente Echt-Susteren


Subsidie voor euregionale samenwerking

De gemeenten Maaseik, Echt-Susteren, Waldfeucht en Selfkant ontvangen gezamenlijk een subsidie van 900.000,--. De vier burgemeesters tekenden reeds in november 2003 een intentieverklaring tot duurzame samenwerking. Met de subsidie van INTERREG III, Euregio Benelux Middengebied, kunnen ze één groot plan in Maaseik en twee plannen in Echt-Susteren uitvoeren. Ze presenteerden deze plannen donderdag 2 juni in Maaseik onder de projectnaam Grenzeloos Gewin.

In Maaseik, tussen Bleumerpoort en Hepperpoort, bestaat momenteel een niet-veilige situatie, onder andere doordat de verkeerslichten tegelijkertijd conflicterende verkeersstromen groen geven. In België een bekend gegeven, voor Nederlanders een ongewone situatie. De wegsituatie is nu niet optimaal door enkele onoverzichtelijke wegdelen en bovendien ligt de snelheid vaak te hoog.

De fietsroutes zijn mede door het voorgaande onvoldoende veilig. De aanpak van dit probleem is daarom primair gericht op het veilig maken van het fietsverkeer, zowel functioneel alsook voor de recreatieve (internationale) fietsers. De gekozen oplossing ligt in een herinrichting van de rijstroken en het conflictvrij maken van de kruispunten, gecombineerd met een betere (zichtbare) fietsroute. In totaal is circa 300.000,-- subsidie beschikbaar gekomen.

Fietsroute

In Echt-Susteren vormen de Aasterbergerweg - Hogeweg de verbinding tussen het centrum van Echt via Roosteren naar het centrum van Maaseik. Dit traject wordt voorzien van een totale fietsroute, noodzakelijk vanuit verkeersveiligheidoverwegingen en vanwege het grote aantal recreatieve fietsers dat gebruik maakt van deze internationale verbinding. Meer richting Duitsland vormt de Waldfeuchterbaan de belangrijkste fietsverbinding naar het Duitse fietsnetwerk. Daarom wordt ook hier aan een veiligere fietsroute gewerkt. Het verbeteren van de mobiliteit speelt in alle deelprojecten een voorname rol. Voor beide projecten in Echt-Susteren is circa 600.000,-- subsidie beschikbaar gesteld.

Samenwerking

Stuurgroepvoorzitter Verheesen stelt dat er ondanks de tegenwerking vanuit Brussel wel degelijk veel goeds is voortgekomen uit de Euregionale Samenwerking. Zo zijn de contacten tussen de vier gemeenten inmiddels zeer hecht geworden. Schepen Janssen van Maaseik sprak later zelfs van "warme persoonlijke verhoudingen".

Ook de doelstellingen komen steeds meer in beeld. Nu wordt een start gemaakt met het verbeteren van de voorzieningen voor recreatie en toerisme in het gebied dat bestaat uit de gemeenten Maaseik, Echt-Susteren, Waldfeucht en Selfkant.

Als de recreatieve en toeristische voorzieningen op peil zijn, zal binnen de Euregionale Samenwerking aandacht worden besteed aan de cultuurhistorie van de streek. Tot slot zal er aandacht zijn voor natuur en landschap, met het doel om verbindingen te maken tussen de diverse natuurgebieden en ze tevens toegankelijk te maken voor recreanten. De Euregionale Samenwerking is nu van start gegaan met het binnenhalen van de eerste grote subsidies. Er moet nog veel gebeuren, maar de sfeer binnen de deelnemende gemeenten is uitermate goed, zoals bleek tijdens de presentatie van de plannen in Maaseik.

Voor meer informatie zijn de volgende site beschikbaar:

www.EuregionaleSamenwerking.nl