Gemeente Amerongen


De oude begraafplaats
Nieuws over de oude begraafplaats
De gemeente werkt aan een toekomstvisie voor de oude begraafplaats. Een eerste stukje hierover verscheen op 28 april in De Kaap. Vanaf nu houden wij u met regelmaat op de hoogte van de vorderingen, ook via onze website. Als beeldmerk voor deze rubriek hebben wij het baarhuisje gekozen. Zo ziet u in een oogopslag of er nieuws over de oude begraafplaats is!

Oproep: wij zoeken rechthebbenden.
Het onderzoek naar rechthebbenden op de graven op de oude begraafplaats is nog in volle gang. Over enkele weken krijgen de rechthebbenden een brief met een uitnodiging voor een speciale bijeenkomst over de gang van zaken. De gegevens over de grafrechten op de oude begraafplaats zijn vaak tientallen jaren tot meer dan honderd jaar oud. Daarom is het mogelijk dat wij niet alle rechthebbenden kunnen vinden. We doen daarom een oproep:
Heeft u zelf een familiegraf op de oude begraafplaats of kent u mensen die daar grafrechten hebben, laat ons dat dan weten. Graag met naam, adres en telefoonnummer van de betreffende rechthebbende. Voordat wij de brieven aan rechthebbenden verzenden kunnen wij dan onze gegevens vergelijken met de uwe en waar nodig aanpassen.

Toekomstvisie: stand van zaken
De projectgroep oude begraafplaats is op verschillende fronten actief. De eerste versie van de toekomstvisie volgens de methode PIOBB (Plan voor de Instandhouding en Onderhoud van Beschermde Begraafplaatsen) wordt op 10 juni aanstaande besproken. Ook zal er op korte termijn onderzoek worden gedaan naar de vitaliteit van de rode beuken. Wellicht heeft u het busje van de Monumentenwacht Utrecht al bij de oude begraafplaats zien staan.
De Monumentenwacht heeft, in overleg met de beheerder, een technisch inspectierapport opgesteld voor het baarhuisje. Het baarhuisje uit 1875 verkeert in slechte bouwtechnische staat. Voor het echter gerestaureerd kan worden moet er een nieuwe functie voor het baarhuisje worden gevonden, passend in het totale toekomstplaatje voor de oude begraafplaats. Daarom is het huisje gestut, zijn de goten recht gehangen, een aantal pannen vervangen en op zn plaats gelegd. Zo kan het er weer even tegen!

Meer weten:
Met vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Angela Gijzel sector GGZ, telefoonnummer 0343-469628 (uitgezonderd woensdag).

De vitaliteit van de rode beuken op de oude begraafplaats wordt nader onderzocht.