Gemeente Leiden

Stadsvernieuwingsplan Aalmarkt is definitief

Gisteren heeft de Raad van State een einduitspraak gedaan over het Stadsvernieuwingsplan Aalmarkt e.o. De uitspraak van de Raad van State betekent dat het stadsvernieuwingsplan op nagenoeg alle onderdelen definitief is geworden. Dit is belangrijk en positief nieuws voor het Aalmarktproject want nu kan de uitvoeringsfase beginnen.

Tegen de goedkeuring door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van het stadsvernieuwingsplan Aalmarkt e.o. waren bij de Raad van State nog een aantal beroepsschriften ingediend. Deze beroepsschriften hadden betrekking op verschillende belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen in het stadsvernieuwingsplan. Namelijk de nieuwe steeg tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn, de nieuwe brug in het verlengde daarvan naar de Aalmarkt en het creëren van een winkelerf langs de Mandenmakerssteeg. De Raad van State stemt in met deze ruimtelijke ontwikkelingen inclusief de financiële onderbouwing en wijst de op deze onderdelen ingestelde beroepen af. Het stadsvernieuwingsplan biedt, volgens de Raad van State, bij deze ontwikkelingen voldoende waarborgen voor het behoud van het stadsbeeld.

Een ander punt waartegen beroep was ingesteld ging over de in het plan opgenomen ondergrondse parkeergarage aan de Boommarkt met 325 tot 375 plaatsen. De Raad van State is van oordeel dat de milieuconsequenties van dit planonderdeel onvoldoende waren onderzocht. De Raad van State onthoudt alsnog de goedkeuring aan dit onderdeel. De Raad wijst de zaak niet terug naar de provincie, omdat inmiddels in het kader van het project besluit Aalmarkt de gemeenteraad al heeft besloten dit planonderdeel te schrappen. De gemeenteraad wordt wel geadviseerd bij de planaanpassing van het stadsvernieuwingsplan voor een bewonersgarage met circa 90 plaatsen een gedegen milieuonderzoek te doen, waarbij specifiek wordt gewezen op de luchtkwaliteit. De Raad van State is het niet eens met het besluit over de goedkeuring van het stadsvernieuwingsplan door Gedeputeerde Staten van de bestemming verblijfsgebied, voorzover het de Breestraat betreft. De Raad van State vindt dat de ruimtelijke inpasbaarheid van de lightrail RijnGouweLijn door de Breestraat, toen het stadsvernieuwingsplan werd vastgesteld, nog onvoldoende was uitgewerkt. Ook meer inzicht in het verdere traject over Leidse grondgebied vindt de Raad van State bij de afweging van belang. Alle andere kleinere punten, waartegen nog beroep was ingesteld, zoals de regeling over de goothoogten in het plan en de bestemming verkeersdoeleinden voor het Kort Rapenburg, zijn afgewezen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans van Weijen of Floor van Deursen, afdeling Communicatie van de dienst Bouwen en Wonen, tel. 071-5165799/5707 en 06-52443011/06-51405120

---- --