Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|9 juni 2005         
ONTRUIMING FORT LUNET II VAN START in Utrecht

Onder begeleiding van de politie heeft gemeente Utrecht vanmorgen vanaf 07.00 uur de ontruiming van het Fort Lunet II ingezet. De ontruiming van het fort is het resultaat van een jarenlang geschil tussen de gemeente en Stichting Het Hof van Eden, die het fort gratis in bruikleen had. Verwacht wordt dat de ontruiming enkele dagen zal duren. De ontruiming door de gemeente vindt plaats omdat de stichting zelf, ondanks twee gerechtelijke uitspraken, het fort niet tijdig had ontruimd. De gemeente trof bij aanvang van de ontruiming van het fort naast enkele mensen van het Hof van Eden, ook nog ongeveer veertig stuks kleinvee aan, waaronder kippen, parelhoenders en duiven. In samenwerking met de dierenbescherming zoekt de gemeente naar een nieuw onderkomen voor de dieren. Het grootvee (de yaks en geiten) en de zadencollectie werden niet meer op het fort aangetroffen.

Het Hof van Eden is een stichting die zich bezighoudt met zadenveredeling en biodiversiteit. Sinds begin jaren '90 maakt de stichting kosteloos gebruik van de terreinen aan weerszijden van de Koningsweg in Utrecht. Gemeente Utrecht gaf deze terreinen, in totaal bijna 4 ha, gratis in bruikleen om het Hof van Eden haar doelstelling te laten realiseren. Het gebruik van de terreinen werd vastgelegd in een aantal bruikleenovereenkomsten. Daarin werd ook bepaald dat op het Fort Lunet II een beperkt aantal dieren mocht worden gehouden. Gemeente Utrecht verbond daaraan wel enkele heldere voorwaarden. Zo had het Hof van Eden toestemming op het fort (1,3 ha) maximaal een equivalent van drie Groot Vee Eenheden te houden. Bij herhaling bleek het Hof van Eden zich niet aan die gebruiksvoorschriften te houden. Gemeente Utrecht heeft vele malen schriftelijk en mondeling gewaarschuwd dat het Hof van Eden met haar overtredingen kon rekenen op opzegging van de bruikleenovereenkomst. Nadat het Hof van Eden, ondanks meerdere waarschuwingen, de gebruiksvoorschriften bleef overtreden, besloot de gemeente uiteindelijk op 10 november jl. de bruikleenovereenkomst voor het fort op te zeggen.

De bruikleenovereenkomst geeft aan dat de gemeente, als eigenaar van het terrein, het recht heeft deze overeenkomst op te zeggen met een opzegtermijn van twee weken. Omdat het Hof van Eden na die termijn weigerde te ontruimen, is dit in kort geding gevorderd bij de Utrechtse Rechtbank. De president daarvan stelde gemeente Utrecht in het gelijk. Wel kreeg het Hof van Eden drie maanden de tijd om te ontruimen. Tegen dit vonnis is het Hof in beroep gegaan, maar ook de Amsterdamse rechter stelde gemeente Utrecht in het gelijk. Uiteindelijk moest het fort op 28 april jl. ontruimd zijn.

Tijdens een overleg tussen de gemeente en het Hof van Eden eind april, gaf het Hof van Eden niet aan hoe zij zelf het fort binnen de gestelde termijn zouden gaan ontruimen. Om het Hof van Eden alsnog de gelegenheid te bieden het fort zelf te ontruimen, kreeg ze hiervoor tijdens dit overleg nog eens extra de tijd tot 15 mei jl. Op 17 mei jl. stelde een gerechtsdeurwaarder met medewerkers van de gemeente vast dat het fort nog niet was ontruimd en dat daar ook nog geen enkele voorbereiding voor was getroffen. Kort daarna werd de kwestie ter bespreking op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 26 mei jl. opgevoerd. Uitkomst van dit raadsdebat was dat de gemeenteraad het college verzocht het Hof van Eden tot uiterlijk vandaag (9 juni 2005) de tijd te geven het fort zelf volledig te ontruimen.

Overigens behoudt het Hof van Eden de mogelijkheid om haar activiteiten voort te zetten op de tuingronden aan de noordkant van de Koningsweg, die men gratis in bruikleen houdt van de gemeente. Daarbij geldt wel de restrictie dat hier geen dieren mogen worden gehouden.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
---- --