Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 24 mei 2005

Uit de vergadering van 12 mei
Het onderzoek c.q. advies naar de Kamervragen is afgerond en zal op 10 juni om 10:00u worden aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De negatieve beeldvorming omtrent het gebruik van Kamervragen wordt met dit onderzoek sterk genuanceerd. Dat neemt niet weg dat verbetering mogelijk is.

De Raad heeft het conceptadvies over gemeentelijke autonomie en de financiële verhoudingen besproken. In overeenstemming met het commentaar van de Raad voor de financiële verhoudingen heeft de Raad geconstateerd dat de lijn in het betoog sterker aangezet kan worden. Daarbij zal een directere relatie worden gelegd tussen het bestuurlijke en financiële perspectief op de gemeentelijke autonomie.

Daarnaast is het voorgenomen Meerjaren Advieskader van de Raad nogmaals aan de orde geweest. De ontwikkeling van het advieskader verloopt voorspoedig en het voornemen is het kader in het najaar bij de jaarlijkse Rob-lezing te presenteren.

Verder is het voorgenomen advies over gelijkheid besproken. De Raad is van mening dat niet het gelijksbeginsel effectief bestuur in de weg staat, maar veeleer het doorgeschoten gelijkheidsdenken. Het onderwerp wordt langs deze lijn verder uitgewerkt.

Tot slot is aandacht besteed aan de bijdrage die de Raad levert aan het advies over de bestuurlijke organisatie van de Waddenzee. Daarbij blijkt veel aandacht voor het beleidsproces, timing, en de stakeholders van meer dan gemiddeld belang bij advisering.

Ivitational Conference Adviseren aan de andere overheid De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de volksgezondheid en zorg (RVZ) organiseren gezamenlijk een symposium over het thema: 'Adviseren aan de andere overheid'. Dit naar aanleiding van de kabinetsplannen in het kader van het project Andere Overheid het adviesstelsel te verbeteren en te versoberen. Het symposium wordt gehouden op 16 juni a.s. van 15.00 uur tot 17.30 uur in de Gotische Zaal in het gebouw van de Raad van State. Sprekers zijn ondere andere prof. dr. M.J.W. van Twist van de Radboud Universiteit Nijmegen, mevrouw M. Sint, Secretaris-Generaal van het ministerie van VROM en de heer F. Sanders, voorzitter van de RVZ. Aanmelden is nog mogelijk bij mevrouw T. Dijkhuizen (RVZ) 079-3687334 of t.dijkhuizen@rvz.net

Verslag van de tweede Rob-lezing
Op 16 september 2004 organiseerde de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in sociëteit 'De Witte' te Den Haag voor de tweede maal de zogenaamde Roblezing, voor ruim 60 belangstellenden. Het thema was 'Integratie en differentiatie in de Europese Unie'. U kunt het verslag hier downloaden.

Uit de vergadering van 14 april 2005
De Raad heeft vergaderd over het nieuwe Meerjarenadvieskader. Het nieuwe advieskader zal richtinggevend zijn voor de advisering en overige activiteiten van de Raad in de periode 2006-2009.

Voorts heeft de Raad conceptteksten besproken van een advies over 'de afweging tussen vrijheidsrechten en veiligheid' en een advies over 'gemeentelijke autonomie in het binnenlands bestuur en de financiële verhoudingen'.

Ten slotte heeft de Raad de resultaten besproken van eigen onderzoek naar kwantiteit, aard en functies van Kamervragen. Zeer binnenkort zal het onderzoeksverslag worden gepubliceerd.

Advies over de nationale coördinatie van EU-beleid De Raad voor het openbaar bestuur heeft een advies uitgebracht over de nationale coördinatie van EU-beleid. Het advies gaat in op de interdepartementale coördinatie, de rol van het parlement en de betrokkenheid van decentrale overheden. De Raad adviseert het kabinet onder meer de eindverantwoordelijkheid voor de nationale coördinatie van EU-beleid over te hevelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het ministerie van Algemene Zaken.
U kunt het advies hier downloaden.
U kunt hier de samenvatting van het advies in het Engels downloaden.

Werkprogramma Rob
Het werkprogramma van de Raad voor het jaar 2005 is vastgesteld. U kunt het hier downloaden.

---