Ernst & Young

Fiscale monitor wetgeving 2005

8 juni 2005 - Op woensdag 8 juni heeft Ernst & Young Belastingadviseurs de Fiscale monitor wetgeving 2005 gepresenteerd aan de vaste commissie voor financiën van de Tweede Kamer. In de Fiscale monitor wetgeving 2005 geeft een aantal deskundigen een beoordeling van relevante fiscale wetgeving die voor het jaar 2005 is ingevoerd. De wetgeving is door de auteurs beoordeeld op basis van zeven uiteenlopende criteria, en vervolgens door prof. dr. A.H.M. Daniëls voorzien van een kwantitatieve score. De eindscore kan variëren van -14 (zeer slecht) tot +14 (zeer goed). De presentatie vond plaats in internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens deze presentatie gaven de deskundigen een toelichting op hun beoordeling, en konden de commissieleden vragen stellen over het rapport. Tevens waren verschillende vertegenwoordigers van de pers aanwezig. Een korte samenvatting van de beoordelingen is hieronder weergegeven.

Loon- en inkomstenbelasting
Dit onderdeel wordt negatief beoordeeld, vanwege de stortvloed aan wijzigingen die tegen het jaareinde worden ingevoerd. De rechtszekerheid lijdt daaronder en er ontstaat een verzwaring van de administratieve lasten.

Vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelasting scoort enigszins negatief. Hoewel de tariefsverlaging en de afschaffing van de surtax zeer positief te beoordelen zijn, zijn de ontwikkelingen rond de aankoopkosten deelnemingen en de conversiewinst ongelukkig verlopen.

Omzetbelasting
De invoering van de elektronische aangifte in de omzetbelasting scoort positief door de bijdrage aan de vereenvoudiging van administratieve processen. Punt van kritiek is dat er onvoldoende tijd is genomen om praktische problemen in de uitvoeringssfeer op te lossen.

Successiewet
De wijzigingen in de successiewet scoren positief. Enerzijds vergemakkelijken zij de bedrijfsopvolging door de vergroting van de vrijstelling bij verkrijging van bedrijfsvermogen, anderzijds neemt de Staat een kleiner percentage (van 11% naar 8%) bij schenkingen aan instellingen van algemeen nut. Het wachten is op een nota over de herijking van het begrip instelling van algemeen nut.

Europees en internationaal belastingrecht
Een arrest van het Europese Hof van Justitie noopte tot aanpassing van de regels bij emigratie. De wetgever ziet zich opnieuw geconfronteerd met de onverenigbaarheid van handhaving van nationale fiscale claims enerzijds en anderzijds de visie van het Europese Hof op de fiscaliteit in Europa. De score is enigszins negatief.

De publicatie bestellen of downloaden

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Pascal van Mierlo, via e-mail, of telefonisch 010 - 406 53 96.