Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 juni 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over medische zorg aan illegalen


1. Bent u op de hoogte van het feit dat sommige zorgaanbieders zorg aan illegalen weigeren (volwassenen en kinderen), omdat zij niet verzekerd zijn?


2. Kunt u aangeven hoeveel niet verzekerden c.q. illegalen om zorg vragen bij zorgaanbieders in de eerste lijn, hoeveel zorg daadwerkelijk wordt ontvangen en hoeveel worden geweigerd?


3. Hoeveel bedraagt het budget van de Regeling Stichting Koppeling waar eerstelijnzorgaanbieders een beroep op kunnen doen?


4. Is dit budget toereikend om alle eerstelijnzorgaanbieders compensatie te bieden voor onbetaald verleende medisch noodzakelijke zorg? Zo ja, kunt u verklaren waarom sommige eerstelijnzorgaanbieders weigeren zorg te verlenen aan niet verzekerden c.q. illegalen, terwijl zij een beroep kunnen doen op de Regeling Stichting Koppeling?


5. Kunt u aangeven hoeveel niet verzekerden c.q. illegalen om zorg vragen bij zorgaanbieders in de tweede lijn, hoeveel zorg daadwerkelijk wordt ontvangen en hoeveel worden geweigerd?


6. Wat is de hoogte van de voorziening waar zorgaanbieders in de tweede lijn over beschikken ter dekking van de kosten van zorgverlening aan niet verzekerden c.q. illegalen? Meent u dat dit bedrag toereikend is?


7. Hoe denkt u dat een moeder zich voelt als haar kind alleen noodzakelijke zorg kan krijgen, indien zij uit de ouderlijke macht wordt ontzet? Vindt u het aanvaardbaar dat dit in Nederland gebeurt? Zo nee, wat gaat u eraan doen?


8. Wat vindt u van het feit dat een illegaal kind noodzakelijke zorg i.c. revalidatie wordt ontzegd, waardoor het kind noodgedwongen meer dan een jaar in een ziekenhuis moet bivakkeren?


9. Vindt u het juist dat een kamer in een ziekenhuis gedurende meer dan een jaar in beslag wordt genomen door i.c. een illegaal kind, omdat er geen mogelijkheden zijn voor nazorg? Zo nee, wat gaat u daaraan doen?


10. Hoe gaat u ervoor zorgen dat niet-verzekerden die wel medisch noodzakelijk zorg nodig hebben, op deze zorg kunnen rekenen? Hoe gaat u er tevens voor zorgen dat zorgaanbieders erop kunnen rekenen dat zij de verleende zorg vergoed krijgen?


PREMtime, 7/7/05