Groen!

PERSCONFERENTIE |

Brussel, 9 juni 2005

Tinne Van der Straeten Tinne Van der Straeten, politieke cel Groen!

Persdienst Groen! Ron Hermans - woordvoerder Sergeant De Bruynestraat 78-82 | 1070 Anderlecht | tel 02 219 19 19 | fax 02 223 10 90 | gsm 0473 90 30 66

e-mail pers@groen.be | persteksten http://www.groen.be/pers/

Ook illegale mensen zijn mensen. Voorstellen voor een structurele menswaardige benadering van mensen zonder papieren.

Perstekst

België moet overgaan tot een nieuwe regularisatieronde van langdurige asielzoekers én moet zo vlug mogelijk een Vluchtelingenrechtbank oprichten. Met die eisenbundel trekt Groen! naar federaal minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael (VLD). Tegelijkertijd moet het Vlaamse parlement de Vlaamse Wooncode zodanig aanpassen dat eigendommen van huisjesmelkers via sociaal beheer tegen een eerlijke prijs kunnen worden verhuurd. Groen! stelt een decreetswijziging in die zin voor in het Vlaams parlement. Het zijn drie concrete voorstellen om te komen tot een structurele menswaardige benadering van mensen zonder papieren, stelt Tinne Van der Straeten namens Groen!. Vandaag voert de federale regering hooguit een non-beleid ten aanzien van mensen zonder papieren, zo concludeert Tinne Van der Straeten in haar rapport Ook illegale mensen zijn mensen.

Het non-beleid van minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael rond asielzoekers en mensen zonder papieren tikt als een tijdbom onder de Belgische samenleving. Minister Dewael neemt geen structurele maatregelen ten overstaande van de almaar groter wordende groep illegalen in ons land. De minister blust her en der brandjes maar voert geen beleid dat een menswaardige en structurele oplossing biedt, stelt Tinne van der Straeten namens Groen!

Groen! doet in haar rapport: Ook illegale mensen zijn mensen drie concrete voorstellen:
* België moet overgaan tot een nieuwe regularisatieronde
* België moet een Vluchtelingenrechtbank oprichten waardoor de beroepsprocedure voor vreemdelingen eerlijker, transparanter en efficiënter kan gebeuren.

* Eigendommen van huisjesmelkers moeten via sociaal beheer het tekort aan degelijke, goedkope woningen opvangen.

Het huidige (non)- beleid over asielzoekers in België vraagt dringend om een radicale ommegooi. Minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael pronkt graag met statistieken die moeten bewijzen dat almaar minder asielzoekers naar België afzakken. In 2004 waren er in België amper 15.357 asielaanvragen. Dit wordt gezien als een historisch laag cijfer. Maar intussen vormt zich aan de onderkant van de maatschappij een snel groter wordende groep van illegalen. Dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen van wie de papieren verlopen zijn en clandestienen, de intussen legendarisch geworden Poolse loodgieters. Voor de statistieken én blijkbaar ook voor de federale regering bestaan deze mensen niet. Tenzij ze plots in hongerstaking gaan of levensgevaarlijk gewond geraken op een bouwwerf. Of op een ogenblik dat hun kinderen niet langer op school verschijnen omdat ze door de politie zijn opgepakt en gevangen worden gezet in een gesloten centrum. Groen! roept de federale regering en de gewestregeringen op zo vlug mogelijk werk te maken van een structureel beleid naar deze groeiende groep van mensen zonder papieren. We evolueren in sneltreintempo naar een duale maatschappij waarbij een onderklasse wordt gekweekt van illegale, goedkope arbeidskrachten zonder enige rechten, meent Tinne Van der Straeten. De politieke overheid kijkt toe, schuift de problemen voor zich uit en behoedt er zich van structurele oplossingen aan te bieden, simpelweg omdat het in de huidige tijdsgeest niet erg populair is om voor mensen op te komen. Dat kan niet: ook illegale mensen zijn mensen!

Groen! wil de problemen oplossen nu het nog kan.


1. België moet overgaan tot een nieuwe regularisatieronde

Er moet een directe oplossing komen voor langdurige asielzoekers. Het historisch lage cijfer aan asielaanvragen verhult een dramatische achterstand bij de behandeling van asielaanvragen. Het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen spreekt zelf over meer dan 17.000 achterstallige dossiers; dossiers die werden ingediend voor oktober 2001. Het Commissariaat zegt die achterstand te willen weg werken door 1000 dossiers per maand te behandelen. Reken zelf uit: wie zijn dossier indient op 1 oktober 2001 mag tevreden zijn indien hij van de Belgische overheid op 1 november 2006 te horen krijgt of hij al dan niet in het land mag blijven! Dit is ongehoord. Voor Groen! is het duidelijk: de achterstand kan alleen maar worden weggewerkt als het asielbeleid verandert.

Groen! wil een eenmalige regularisatie voor alle asielzoekers die meer dan 4 jaar wachten op een behandeling van hun verzoek. Voor asielzoekende gezinnen met kinderen moet die termijn worden terug gebracht tot 3 jaar.


2. België moet een Vluchtelingenrechtbank oprichten waardoor de beroepsprocedure voor vreemdelingen eerlijker, transparanter en efficiënter kan gebeuren

De achterstand in de dossiers heeft vooral te maken met de hangende beroepen bij de Raad van State en de Vaste Beroepscommissie voor Vluchtelingen. Op dit ogenblijk zijn er zowat 30.000 beroepen aanhangig bij de RvS. Het Europese Hof van Justitie veroordeelde België al in 2002 omdat er te weinig effectieve beroepsmiddelen zijn. Toch volhardt minister van binnenlandse zaken in de boosheid: hij wil de Raad van State hervormen zonder rekening te houden met het zogeheten Conka-arrest van het Europese Hof van Justitie dat uitdrukkelijk voorziet in effectieve beroepsmogelijkheid.

Een oplossing ligt nochtans voor de hand: de omvorming van de huidige Vaste Beroepscommissie voor Vluchtelingen tot een Vluchtelingenrechtbank.

Groen! wil dat België overgaat tot de oprichting van een vluchtelingenrechtbank.

Dat wordt een administratieve rechtbank, met volheid van bevoegdheid, waar alle vreemdelingenzaken worden behandeld. Zo een rechtbank komt tegemoet aan de opmerkingen van het Europees Hof van Justitie én geeft asielzoekers de mogelijkheid om binnen redelijke termijn effectief beroep aan te tekenen. De federale overheid focust nu op het wegwerken van de achterstand bij de Raad van State. Ze gaat voorbij aan het feit dat wanneer dit lukt, het aantal mensen zonder papieren die geen recht meer hebben op OCMW-hulp snel zal toenemen. De tijd dringt dus voor een meer fundamentele oplossing voor het probleem van mensen zonder papieren. Mensen zonder papieren zijn geen mensen zonder rechten, ook al zijn hun rechten beperkt, stelt Tinne Van der Straeten. Zowel de Belgische Grondwet als tal van Internationale Verdragen kennen ook mensen zonder papieren rechten toe. Alleen blijven die in België grotendeels dode letter. Recht op dringende medische hulp is een recht voor mensen zonder papieren maar er is dringend versterking nodig van de OCMWs, opdat zij die opdracht zouden kunnen vervullen. Het Kinderrechtenverdrag somt uitdrukkelijk de rechten van kinderen op. Hierbij hoort het recht op onderwijs.

Groen! wil dat elk kind ook het kind van uitgeprocedeerde asielzoekers
- het recht krijgt om zijn schooljaar af te maken. Dat vereist de opschorting van een uitwijzingsbevel tot het einde van het schooljaar.

Recht op billijke arbeidsomstandigheden blijft tot op heden dode letter. Potentiële werkgevers kunnen ongestoord personen oppikken aan het Klein Kasteeltje. Werkgevers worden bijzonder weinig gecontroleerd. Illegale migrantenarbeiders genieten niet de minste juridische bescherming. Het aanpakken van zwartwerk en sociale fraude is een wapen in de strijd tegen goedkope tewerkstelling van illegalen maar er wordt geen werk van gemaakt.

Groen! wil meer en betere controles in sectoren die gevoelig zijn voor illegale arbeid en wil werkgevers die mensen zonder papieren uitbuiten vervolgd zien in het kader van de mensenhandel.

Groen! wil een nieuwe regularisatieronde voor langdurige asielzoekers en de oprichting van een Vluchtelingenrechtbank. Groen! maakt deze concrete voorstellen voor een structurele menswaardige benadering van mensen zonder papieren over aan minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael.


3. Eigendommen van huisjesmelkers moeten via sociaal beheer het tekort aan degelijke, goedkope woningen opvangen.

Het Strategische Plan Minderhedenbeleid van de vorige paarsgroene regering heeft in Vlaanderen het recht op onderdak voor mensen zonder papieren verankerd! Het verhuren aan mensen zonder papieren is niet strafbaar, wel het misbruik maken van hun kwetsbare positie door huisjesmelkerij. Huisjesmelkers moeten, net als werkgevers die illegalen tewerk stellen, keihard worden aangepakt. Aan de onderkant van de huurmarkt worden zowel illegalen, legale als arme Belgen uitgeperst door gewetenloze huisjesmelkers. Die verplichten om hun huizen te renoveren, klinkt goed maar biedt geen structurele oplossing. Er zijn gewoon onvoldoende, goede woningen tegen eerlijke prijzen voorhanden; niet voor illegalen, niet voor arme Belgen. Huisjesmelkers een herstelvordering opleggen, zoals minister Marino Keulen (VLD), nu wil, zal in de praktijk enkel leiden tot nog hogere huurprijzen, opgelegd door diezelfde huisjesmelkers. Zij kunnen hun vernieuwde woningen immers afficheren als rénové. Te huur: kelder, rénové, 150 euro per matras. Dat zal het resultaat zijn van de oplossing die minister Keulen voorstelt.

Groen! wil dat woningen van huisjesmelkers in sociaal beheer worden genomen. Steden en gemeenten, OCMWs , sociale verhuurkantoren of sociale woningmaatschappijen nemen het beheer over van eigendommen van huisjesmelkers gedurende een bepaalde periode. Afspraken daaromtrent gebeuren via een convenant. Waarom betalen illegalen of arme Belgen, zoals in Gent, 150 euro voor een matras in een kelder? Omdat er onvoldoende aanbod is op de huurmarkt. Waarom renoveren huisjesmelkers hun krotten niet? Omdat ze er voldoende geld kunnen uitslaan. De politieke overheid moet het mogelijk maken dat én de schandalige uitbuiting van illegalen door huisjesmelkers stopt én dat er voldoende woongelegenheid komt, stelt Tinne Van der Straeten. Groen! ziet in het sociaal beheer van eigendommen van huisjesmelkers een mogelijkheid om én de huisjesmelkers aan te pakken én het aanbod van betaalbare, menswaardige woningen te realiseren.

Groen! zal in het Vlaams parlement een decreetwijziging voorstellen van de Vlaamse Wooncode.

Moeilijk hoeft dit niet te zijn, meent Tinne Van der Straeten. Schepen Erwin Pairon (Groen!) heeft in Antwerpen al enkele panden in een systeem van sociaal beheer genomen omdat de eigenaar ze liet verkrotten. In de Vlaamse Wooncode moet simpelweg worden ingeschreven dat kan of liever nog: moet worden overgaan tot sociaal beheer als sanctie voor overbewoning (= huisjesmelkerij).