Gemeente Alphen aan den Rijn

bezuinigingen kadernota haalbaar

Persbericht 37 Uitkomst onderzoek zwembaden: bezuinigingen kadernota haalbaar

8 juni 2005

Metrum, een extern procesmanagement- en adviesbureau, heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijke bezuinigingen op de gemeentelijke kosten voor de zwembaden. Het streven is het voorzieningenniveau voor de Alphense burger zo veel mogelijk te handhaven. Uit het onderzoek blijkt dat een structurele bezuiniging te bereiken is door het concentreren van de zwemvoorzieningen op één locatie, het aanpassen van de prestatie-eisen en het optimaliseren van het programma-aanbod. De komende weken wordt de rapportage besproken met alle belanghebbenden.

Een van de maatregelen in de Kadernota 2005 is een gewenste bezuiniging van
300.000 op de gemeentelijke kosten voor de twee zwembaden. Om een volledig beeld te krijgen is door Metrum op basis van haar expertise op het vlak van financiele exploitaties onderzocht welke mogelijkheden er zijn om tot een verlaging van de gemeentelijke kosten te komen die samenhangen met het eigendom van de zwembaden. Uitgangspunten daarbij waren het niveau van de tarieven, het instandhouden van de goede bereikbaarheid van voorzieningen voor verenigingen en andere gebruikers van de zwembaden en het behouden van het huidige voorzieningen- en activiteitenniveau. Voor deze onderdelen is een benchmark uitgevoerd.

Door zwembad De Thermen te sluiten, de locatie te herontwikkelen en de functionaliteit van De Hoorn te vergroten, is een bezuiniging te realiseren van 123.000 tot 270.000 structureel per jaar. Het onderzoek wijst verder uit dat het plan van het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) geen bijdrage levert aan het realiseren van de gewenste bezuiniging. Het is wel mogelijk de wens van het WOC om meer opleidingscapaciteit te hebben in de plannen voor De Hoorn mee te nemen.

Uit een benchmark van de Alphense zwembaden en de zwembaden in de regio blijkt dat het prijsniveau van De Hoorn en De Thermen relatief laag is. Volwassenen betalen in Alphen 2,80 tegen gemiddeld 3,73 in de regio. Daarnaast zijn de zwembaden in Alphen relatief gezien veel uren open en is het aanbod compleet. De conclusie van Metrum is dat via een aanpassing van de tarieven en/of het programma-aanbod meer opbrengsten kunnen worden gegenereerd zonder dat het aanbod uit de pas loopt met het aanbod in de regio. Een stijging van de tarieven met 0,25 levert een meeropbrengst van 100.000 per jaar op.

Verdere procedure
B. en w. hebben het rapport voor kennisgeving aangenomen. De komende weken wordt de rapportage besproken met alle belanghebbenden, zoals Stichting Sportspectrum, Sportraad, WOC en de georganiseerde gebruikers van de zwembaden. Stichting Sportspectrum heeft een adviserende rol. Op basis van de rapportage van Metrum, het advies van Stichting Sportspectrum en de uitkomsten van de gesprekken neemt het college van b. en w. in augustus een besluit over de bezuinigingen. Het voorstel van het college wordt in september 2005 in de raad behandeld.

PORTEFEUILLEHOUDER: K. TIGELAAR
Voor informatie: Afdeling Communicatie, Karin Bekker, tel. 0172-465263