Gemeente Westerveld

9-6-2005
Stagebedrijven en gastgezinnen gezocht voor Summerschooljeugd partnergemeente Policka

Vanaf het begin van de uitwisseling tussen gemeente Westerveld en Policka is er gesproken over het belang de jeugd te betrekken bij de toekomst van Europa. Eén van de mogelijkheden daarbij is het organiseren van korte stages voor leerlingen van het voortgezet onderwijs gedurende de zomervakanties.

De plannen daartoe dateren al uit de jaren â90. Er zijn in die tijd ook wel stages geweest, maar meer van ambtenaren op de verschillende gemeentehuizen.

Vorig jaar hebben we de eerste groep leerlingen van de middelbare school in Policka gehad. Hoewel er uiteindelijk slechts vijf leerlingen kwamen is het een succes geweest zowel voor de studenten, het stagebedrijf als de gastgezinnen.

De stagiaires uit Policka hebben hun verslag gepresenteerd. Ze hebben aangegeven dat met name de mogelijkheid Engels en Duits in de praktijk te kunnen oefenen van groot belang is. De leerlingen, de school en de gemeente Policka vragen om voortzetting van de âSummerschoolâ. Dit jaar hebben zich tien jongeren gemeld. Hierbij zijn er vijf die hier, net als vorig jaar, twee weken willen komen. Er is nu ook een aantal dat graag vier weken hier zou willen verblijven.

Wij zoeken stagebedrijven en gastgezinnen voor (een deel) van de periode van 16 juli tot 15 augustus.

Hebt u zelf mogelijkheden of weet u iemand anders, laat het ons dan weten via Ludzer van der Schors, tel.nr.: (0522) 492 363.

In het verleden was het geen enkele probleem dat een buitenlandse student op een bedrijf meeliep en zo af en toe ook een zakcentje verdiende. Met de toetreding van de ânieuwe lidstatenâ tot de EU is er een ware heksenjacht ontstaan. Voor alles is een vergunning nodig.

De problemen met de arbeidsinspectie worden op dit moment besproken met het ministerie van SOZAWE, het CWI en de IND. Er is goede hoop dat we er op tijd uitkomen.