Dienstenbond CNV

Eindbod Arbeidsvoorwaarden VVV
09-06-2005

Dinsdag 31 mei jl. hebben wij voor de derde keer onderhandeld om tot nieuwe arbeidsvoorwaarden te komen voor de VVVs. De werkgevers hebben een eindbod gedaan dat wij thans aan u voorleggen. Omdat het nog steeds niet goed gaat met de sector adviseren wij u in te stemmen met dit bod.

Na een aantal CAO rondes waren wij er vorige week nog niet uit. Hoewel wij op veel punten overeenstemming hadden met de werkgever stond het loonbod van de werkgever nog erg ver van onze looneis van 1,25% voor 2005. Uiteindelijk deed de werkgever een eindbod: 1% per 1 juli 2005 (wij wilden dit in laten gaan per 1 januari!) en 1,5% per 1 januari 2006. Omdat wij voor 2006 een lage inflatie verwachten is dat geen slecht bod. Omdat het nog steeds slecht gaat met de sector en er dus niet meer in zit adviseren wij u toch in stemmen met het eindbod van de werkgevers. Stuur uw reactie (b.degroot@cnvdibo.nl) voor 26 juni a.s. naar ons retour. Praat uw collega ook bij over het eindbod en maak hem lid van de CNV Dienstenbond want de organisatiegraad binnen deze sector is nog steeds erg laag!

1. Partijen zijn het eens geworden over aantal redactionele wijzigingen alsmede over een aantal licht inhoudelijke wijzigingen.

2. De Algemene Arbeidsvoorwaarden VVVs zullen gelden van 1 januari 2005 tot en met 31 december 2006.

3. De geldende schaallonen worden op 1 juli 2005 verhoogd met 1 % en per 1 januari 2006 met 1,5%

4. Het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid ontvangen de werknemers 100% van hun loon direct voorafgaand aan het intreden van hun arbeidsongeschiktheid.

5. In het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid ontvangen de werknemers 70 % van hun loon direct voorafgaand aan het intreden van hun arbeidsongeschiktheid.

6. In het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid ontvangen de werknemers die:

* het werk gedeeltelijk hervatten;

* in het kader van hun reïntegratie bezig zijn met her- bij of omscholing;

* op basis van arbeidstherapie werkzaamheden verrichten; over deze uren 100% van hun loon direct voorafgaand aan het intreden van hun arbeidsongeschiktheid. Over de resterende uren ontvangen zij 70% alsmede een toeslag van 10 % van hun oorspronkelijke loon.
Totaal kunnen deze inkomensbestanddelen tezamen niet meer bedragen dan 100% van het loon voor arbeidsongeschiktheid.
7. Werknemers die in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid geen restcapaciteit meer kunnen aanwenden, ontvangen tenminste 80% van het voor hen geldende minimumloon naar rato van hun dienstverband.
8. Partijen zullen in een gezamenlijke brief aan het bestuur van het VVV pensioenfonds de wenselijkheid van een volledige pensioenopbouw gedurende de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid onder de aandacht brengen.
9. Partijen streven ernaar voor 1 januari 2006 een a la carte systeem bij alle werkgevers operationeel te hebben waarin de regeling levensloop en fiscaal vriendelijk betalen van vakbondscontributie zullen worden opgenomen.

10. Bij de bespreking over de ontwikkeling van een levensloopregeling wordt tevens een regeling voor de opname van dit verlof opgenomen.
11. Over de vergoeding van de ziektekosten zoals geregeld in 9.1 voor particulier verzekerden zullen partijen eind 2005 een gezamenlijke standpunt formuleren.

12. Met betrekking tot werkzekerheid / employability komen de vakorganisaties met een voorstel tot aanpassing van artikel 8.7.
13. Bij grotere VVVs wordt een pilot gestart de (periodieke) verhoging van de beloning afhankelijk te maken van de periodieke beoordelingen.

14. Partijen brengen gezond en veilig werken bij werkgevers en werknemers onder de aandacht. Dit om vermijdbaar verzuim zo veel mogelijk te beperken.

15. Partijen hebben de bepalingen welke uitsluitend van toepassing zijn op werknemers in een bepaalde leeftijdscategorie bewust in de CAO opgenomen omdat deze rekening houden met de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer in de betreffende leeftijdcategorie. Partijen spreken af dat, mochten bepaalde leeftijdbepalingen toch niet mogelijk zijn omdat de commissie gelijke behandeling of de rechter van mening is dat deze bepalingen eveneens van toepassing zijn op medewerkers die niet tot de leeftijdcategorie behoren, de betreffende regelingen worden gewijzigd met dien verstande dat daarvoor een voor de werkgever kostenneutrale oplossing wordt gevonden.

16. Werkgeversbijdrage voor de vakorganisaties.

Voor vragen of opmerkingen over het eindbod van de werkgever kunt u contact opnemen met uw bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 email: b.degroot@cnvdibo.nl