Dienstenbond CNV

Adecco over de grenzen van fatsoen
09-06-2005

Als CNV Dienstenbond hebben we een gegrond vermoeden dat uw werkgever zich toegang heeft verschaft tot vertrouwelijke documenten van de Ondernemingsraad. Dit achten wij een grove inbreuk op de vertrouwensrelatie tussen Ondernemingsraad en werkgever. Er hangt echter nog meer aan vast. Voor ons alle aanleiding tot openheid van zaken. We hopen dat Adecco hetzelfde zal doen.

Op basis van informatie uit onze belangenbehartiging van CNV-leden kunnen we niet uitsluiten dat uw werkgever in vertrouwelijke documenten van de OR heeft zitten rommelen. Het is voor ons duidelijk geworden dat omvangrijke OR archiefdocumentatie in handen van Adecco is geweest. In de verantwoordelijkheid die werkgever en Ondernemingsraad ieder voor zich hebben is dit ontoelaatbaar. Het is uiteraard aan de Ondernemingsraad zelf om hier haar conclusies aan te verbinden, maar het lijkt ons evident dat hier actie op moet volgen.

Individueel belang
Een tweede conclusie is nog ingrijpender en eigenlijk erg triest. Zoals in veel bedrijven heeft een Ondernemingsraad immers niet alleen een formele rol op grond van de wet, maar ook een vertrouwenspositie voor medewerkers. Dat is voor de OR van Adecco niet anders dan voor ORen bij andere bedrijven. En gelukkig ook maar, omdat een OR daarmee veel signalen kan oppikken en waar nodig collegas kan ondersteunen. Veel van deze vertrouwelijke contacten vinden hun weerslag in persoonlijke brieven of aantekeningen. En daar ontstaan nu dus grote risicos.

In het algemeen willen we daarom een waarschuwing afgeven dat niet is uit te sluiten dat uw opmerking, vraag of grief in de richting van de OR onder ogen is gekomen van personen, waarvan u dat zeker niet zou willen. Dit raakt ook mogelijk uw individuele belang. Gelet op uw belang adviseren we u dan ook dringend om die kwesties vooralsnog niet langer bij de OR maar bij de CNV Dienstenbond aan de orde te stellen.

Tot nu toe ontkent Adecco stukken te hebben gehad of ingezien. Adecco heeft ons evenwel de garantie gegeven dat stukken die betrekking hebben op individuele zaken, niet door Adecco gebruikt zullen worden en dat de inhoud betrokkenen niet zal worden tegengeworpen. Wij achten het noodzakelijk om in de toekomst hierop controle uit te oefenen. Van leden van de CNV Dienstenbond die in het verleden vertrouwelijkheden hebben gewisseld met de Ondernemingsraad willen we daarom een schaduwlijst aanleggen, om zo nakoming van de belofte van Adecco te garanderen. Het verzoek is dan ook, voor diegene die het betreft, contact met ons op te nemen.

Reorganisaties & faire behandeling
Tenslotte nog het volgende. Van de kant van Adecco is een periodiek overleg met ons dat voor volgende week gepland stond, weer afgelast. Dit periodieke overleg heeft als doel om bij te praten over de ontwikkelingen in het bedrijf en voor zover nodig ook formeel overleg op te starten over reorganisaties en dergelijke. Er spelen reorganisaties, maar die werden tot voor kort opgevangen in samenspraak met de Ondernemingsraad. Het is onze inschatting dat de reorganisaties door zullen gaan. Ons advies: laat daarbij niet over u heen lopen! We kunnen uitstekend uw belangen behartigen, individueel en collectief. We willen dat medewerkers fair worden behandeld en kunnen dat ook afdwingen. Ons vertrouwen in een faire behandeling door Adecco is bepaald niet gegroeid, zoals uit bovenstaande mag blijken.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686, 06-20471885 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl