Gemeente Overbetuwe


Inspraak op N837

De procedure voor de aanleg van de provinciale weg N837 tussen Heteren en Arnhem-Zuid gaat starten. Burgemeester en wethouders en provincie Gelderland brengen het voorontwerpbestemmingsplan `N837 en Verlengde Rijnstraat' en de MER N837 in de inspraak. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden beginnen in 2007. Ook het concept van het technisch ontwerp voor de Grote Molenstraat, die door de aanleg van de N837 aangepast moet worden, is klaar om met aanwonenden besproken te worden.

De wens om een verbindingsweg aan te leggen tussen Arnhem-Zuid en de A50 bij Heteren bestaat al lang. De wegen vanuit Driel, Elst en Arnhem-Zuid richting landelijke en regionale hoofdwegen zijn niet berekend op de toenemende verkeersdrukte. Zeker niet, wanneer ook de nieuwe bewoners van Breekenhof, Schuijtgraaf en Westeraam van die wegen gebruik gaan maken. Daarom is gekozen voor een nieuwe provinciale weg, de N837. Daarbij moest echter ook bekeken worden wat de gevolgen waren voor de afhandeling van het verkeer in Elst en Driel op het wegennet. Vanuit verkeerstechnische en financiële overwegingen is de keus gevallen op twee rotonden: een bij de Grote Molenstraat en een voor de aansluiting op een nog aan te leggen ontsluitingsweg naar Driel, de Verlengde Rijnstraat.

Milieueffect
Belangrijke onderdelen in de voorbereiding en aanleg van een weg zijn het uitvoeren van een milieueffectrapportage (MER) en een wijziging van het bestemmingsplan. Het nu vastgestelde voorontwerpbestemmingplan maakt de aanleg van de N837 en de ontsluitingsweg aan de westzijde van Driel, de Verlengde Rijnstraat, planologisch-juridisch mogelijk. In de MER zijn verschillende mogelijkheden onderzocht op hun milieueffecten. Daaruit blijkt dat verkeersveiligheid en bereikbaarheid bij deze weg gebaat zijn. Op de Grote Molenstraat neemt de verkeersintensiteit toe en daarmee ook de geluidsbelasting. De luchtkwaliteit binnen het onderzoeksgebied blijft nagenoeg gelijk.

Inspraak
Gemeente Overbetuwe en provincie Gelderland starten de inspraak voor het voorontwerpbestemmingsplan en de MER. Vanaf 20 juni tot en met 11 juli liggen de stukken ter inzage in het gemeentehuis van Overbetuwe en in de bibliotheek van het Provinciehuis. Op dinsdag 21 juni is er een informatiebijeenkomst (van 19.00 tot 21.00 uur) en een hoorzitting (van 21.00 tot 22.00 uur) in zalencentrum Driessen in Driel. Na de toelichting van gemeente en provincie kan dan ingesproken worden. De provincie verspreidt deze week een informatiekrant over de N837 in Heteren, Driel en Elst.

Grote Molenstraat
B. en W. hebben ook het concept-technisch ontwerp voor de aanpassing van de Grote Molenstraat vastgesteld. Door de aanleg van de N837 neemt de verkeersdrukte op de Grote Molenstraat toe. In het Gemeentelijk Mobiliteitsplan is die straat dan ook aangewezen als gebiedsontsluitingsweg buiten bebouwde kom. Dit betekent dat het een weg wordt waar 80 kilometer per uur gereden mag worden, maar de Grote Molenstraat moet dan wel aangepast worden aan die nieuwe situatie. Het conceptontwerp geeft aan hoe die reconstructie gaat gebeuren. Het ontwerp wijkt slechts weinig af van het ontwerp dat in 1999 aan de bewoners is gepresenteerd. De aanwonenden en gebruikers of eigenaren van de percelen aan de Grote Molenstraat krijgen de gelegenheid om hun opmerkingen over het concept te maken in een persoonlijk overleg met de gemeente. De resultaten van die gesprekken worden betrokken bij het definitieve ontwerp, dat weer de basis vormt voor het voorontwerpbestemmingsplan.