Gemeente Baarn

Burgerjaarverslag 2004 gereed

Woensdag 25 mei is het burgerjaarverslag 2004 uitgereikt aan de gemeenteraad. Het burgerjaarverslag verschijnt tegelijk met de jaarrekening en geeft een beeld van de resultaten van gemeentelijke dienstverlening en de wijze waarop inwoners betrokken zijn bij gemeentelijk beleid. Verenigingen, instellingen en betrokken burgers krijgen begin volgende week een exemplaar toegestuurd.

Wat is het burgerjaarverslag?

Sinds de invoering van het dualisme is het de taak van de burgemeester om de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie te bewaken en daarover te rapporteren in een burgerjaarverslag. Het burgerjaarverslag gaat niet in op de resultaten van het gemeentelijke beleid of op de financien. Informatie daarover is te vinden in de jaarrekening die tegelijk met het burgerjaarverslag verschijnt.

Kwaliteit van dienstverlening

Om in de toekomst beter verslag te kunnen doen van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, communicatie en participatie is in 2004 een aantal voorbereidingen getroffen. Er is bijvoorbeeld een visie ontwikkeld op de toekomstige dienstverlening en opdracht gegeven voor een groot klanttevredenheidsonderzoek in 2005 (nulmeting). Daarnaast is bij een aantal activiteiten nader onderzoek gedaan naar de waardering van burgers, zoals bij de nieuwsbrief Sociale Zaken, de welkomstavonden en het burgerjaarverslag 2003. Belangrijk speerpunt van 2004 was het wijk- en buurtgericht werken. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Wat er nog meer is gebeurd om inwoners te betrekken bij gemeentelijk beleid is te lezen in het burgerjaarverslag.

Voor wie is het burgerjaarverslag?

Het burgerjaarverslag is bedoeld voor raadsleden, burgers en overige belangstellenden. Het burgerjaarverslag is uitgereikt aan de gemeenteraad en wordt verstuurd naar verenigingen, instellingen en bewoners die vorig jaar betrokken zijn geweest bij gemeentelijke activiteiten. Daarnaast is het te verkrijgen bij openbare informatiepunten zoals de bibliotheek, Wegwijs en het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen het opvragen bij de gemeente (035-5481611) of inzien op de website www.baarn.nl.

Enquêteformulier

Vorig jaar hebben vele lezers de moeite genomen het bijgesloten enqueteformulier in te vullen. De uitkomsten daarvan zijn besproken met een viertal betrokken inwoners van de gemeente. Op basis van de aanbevelingen is een keuze gemaakt in de onderwerpen die aan bod komen en wordt beschreven op welke wijze de gemeente bezig is met het verbeteren van de kwaliteit. Daarnaast is er iets meer zorg besteed aan de vormgeving van het burgerjaarverslag. Ook dit jaar worden de lezers opgeroepen een enquête in te vullen. Met alle binnengekomen reacties hoopt de gemeente volgend jaar weer een beter burgerjaarverslag te maken en uiteindelijk natuurlijk een optimale dienstverlening te realiseren.