Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 9 juni 2005

WNF-rapport: 1000 walvisachtigen per dag raken verstrikt in visnetten

IWC moet ook probleem bijvangst aanpakken

Wereldwijd worden negen dolfijn- en bruinvispopulaties ernstig bedreigd, omdat ze verstrikt raken in netten en ander vistuig van vissers. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds opgesteld door vooraanstaande oceanologen. Volgens het Wereld Natuur Fonds is het daarom dringend nodig dat vissers hun vismethodes aanpassen. Ook vindt het Wereld Natuur Fonds dat de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), die vanaf volgende week in Korea bijeenkomt, het probleem van bijvangst moet oppakken.

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is bijvangst - de vangst in visnetten en vistuig van onbedoelde vissen en andere soorten - een van de grootste wereldwijde bedreigingen voor dolfijnen, bruinvissen en walvissen. Veel van deze walvisachtigen die naar de oppervlakte moeten komen voor lucht, komen onder water vast te zitten en gaan dood. Eerdere schattingen laten zien dat wereldwijd jaarlijks meer dan 300.000 walvisachtigen in vistuig worden gedood.

Het Wereld Natuur Fonds zal het rapport voorleggen aan de Wetenschappelijke Commissie van de IWC, die volgende week (13 tot en met 18 juni) in Korea vergadert. Een week later wordt de jaarvergadering van de IWC gehouden (20 tot en met 24 juni). Volgens het Wereld Natuur Fonds is er terecht veel aandacht voor de mogelijke dreiging van hervatting van de commerciële walvisvangst. Maar tegelijkertijd benadrukt de organisatie dat ook bijvangst een dusdanig grote bedreiging voor walvisachtigen is, dat de IWC zich hier ook mee zou moeten bezighouden. "Wij roepen regeringen op om van het IWC een internationaal forum te maken dat actie onderneemt tegen alle bedreigingen voor walvisachtigen", aldus directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds Gerhard van den Top. "Daar horen ook bijvangst, vervuiling en scheepsrampen bij".

Onder de door bijvangst bedreigde soorten vallen: havenbruinvissen in de Zwarte Zee, Atlantische bultrugdolfijnen langs de West-Afrikaanse kust, Irrawaddydolfijnen in Zuid-Oost Azië en La Platadolfijnen in Zuid-Amerika. De meeste soorten worden bedreigd door zogenaamde kieuwnetten. Deze netten zijn voor dolfijnen en bruinvissen moeilijk visueel of via echopeiling waar te nemen, waardoor ze het risico lopen verstrikt te raken in de netten of touwen die aan de netten vastzitten.

"Dagelijks gaan bijna 1000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen dood in netten en vistuig. Dat is iedere twee minuten een," aldus Van den Top. "Wij hebben dit rapport opgesteld om regeringen en organisaties te informeren over waar en hoe ze succesvol kunnen ingrijpen". Zo introduceerde de Amerikaanse visindustrie tussen 1993 en 2003 ander vistuig, waardoor de bijvangst van walvisachtigen tot een derde van eerdere niveaus werd terugbracht. "Helaas zijn tot nu toe weinig van deze maatregelen ook in andere landen ingevoerd", aldus Van den Top.

/////////

Bel