GroenLinks

Groenen: aanpassing dienstenrichtlijn noodzaak voor behoud sociaal Europa

9 juni 2005

De Groenen in het Europees Parlement dienden deze week wijzigingsvoorstellen in voor 'de bolkensteinrichtlijn'. Liberalisering van de dienstensector mag, maar in een twintigtal sectoren, waar ze zich bovendien moeten houden aan regels en arbeidsvoorwaarden van het land waar ze actief zijn. De gezondheidszorg, sociale en culturele sectoren moeten buiten de liberalisering blijven.

"De Groenen hebben geen principiële bezwaren tegen marktwerking in commerciële sectoren. Wel zijn we fel tegenstander van liberalisering bij 'diensten van algemeen belang', zoals de gezondheidszorg en onderwijs. Daar mag winstbejag nooit de core-business zijn. Daarom moeten die sectoren uitgesloten worden in dit voorstel", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Commerciële sectoren
Commerciële sectoren als computerdienstverlening, horeca en onderhoud en herstel zouden wel voor de vrije concurrentie in aanmerking moeten komen. "Dat zijn sectoren die op een lijst van al geliberaliseerde beroepsgroepen binnen de Wereldhandelsorganisatie staan", aldus Lagendijk.

Arbeidsvoorwaarden
Zeer omstreden in het voorstel van oud-eurocommissaris Bolkesteins is dat bedrijven in de dienstensector zich slechts hoeven te houden aan de regels en arbeidsvoorwaarden die gelden in het land van vestiging, in plaats van in het land waar ze werkzaam zijn. Dat moet gewijzigd, vindt de Groenen/EVA-fractie waar GroenLinks deel van uitmaakt. "Een Hongaars schoonmaakbedrijf dat in Nederland zijn diensten aanbiedt moet zich dan gewoon aan de Nederlandse arbeidsvoorwaarden, opleidings- en veiligheidseisen houden. Dat is een harde voorwaarde voor ons om tot een acceptabele dienstenrichtlijn te kunnen komen", aldus Lagendijk.

Eén balie
Om het voor bedrijven gemakkelijker te maken ook daadwerkelijk over de grens hun diensten aan te bieden moet er een 'one-stop-shop' komen, vindt ook de Europese Commissie. Eén balie waar alle belasting- en arbeidstechnische informatie per EU-lidstaat te krijgen is. Zodoende weet een bedrijf welke regels gelden en waar ze zich aan moeten houden in het land waar het de diensten wil aanbieden.

Het Europees Parlement besluit in oktober over de liberalisering van de dienstensector. Vooraf zullen nog veel debatten in diverse commissies van het Europees Parlement en nationale parlementen plaatsvinden.

«