FNV

Controleurs openbaar vervoer onbekend met geweldsinstructie

Maar liefst 60 procent van de controleurs en conducteurs in het openbaar vervoer weet niet hoe in geweldssituaties te reageren. Dat blijkt uit een steekproef van FNV Bondgenoten.

"Schandalig", zegt vakbondsbestuurder Andries van den Berg. "Het is te idioot voor woorden dat conducteurs en controleurs met een bijzondere opsporingsbevoegdheid en dus een geweldsbevoegdheid, niet door hun bedrijven worden opgeleid in het toepassen van geweld."

Van de 71 ondervraagden zegt 37 procent de laatste maanden te zijn aangevallen. 34 procent moest daarbij geweld gebruiken. Bij NS komen zo'n 12 duizend gewelddadige incidenten per jaar voor.

Zowel bij de Nederlandse Spoorwegen als bij openbaar vervoerder Connexxion ontbreekt het volgens de werknemers aan een reglement waarin staat wat wel en niet is toegestaan als een passagier gewelddadig wordt.

Van de 5000 bijzondere opsporingsambtenaren zijn er 3000 werkzaam bij de NS. Van den Berg: "Volgende week praten we met NS over de geweldsinstructie en de opleidingen."

Aanleiding voor de steekproef was een geweldsincident eerder dit jaar, waarbij een controleur van Connexxion een zwartrijder mishandelde. De werknemer wordt vervolgd. Het harde optreden van justitie zorgt er voor 36 procent van de ondervraagde opsporingsambtenaren klanten die zich misdragen, laten lopen.