Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 9 juni 2005

Nederlandse herinneringscentra '40-'45 helpen Srebrenica

Aan de vooravond van de 10-jarige herdenking van de val van de enclave Srebrenica hebben de herinneringscentra van de kampen Amersfoort, Vught en Westerbork gereedschap ingezameld ten behoeve van het Memorial Center in Potocari/Srebrenica.

Tijdens zijn bezoek vorige week heeft initiatiefnemer Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dit symbolisch aan zijn collega Mersed Smajlovic van het centrum in Potocari overhandigd.

De komende week zal met hulp van het Servicepunt Bosnië de gereedschappen ter plekke aankomen. Het betreft een omvangrijke hoeveelheid aan de meest uiteenlopende gereedschappen en materialen (ca. 2 m³). Deze actie is voortgevloeid uit de samenwerking tussen het Memorial Center in Potocari/Srebrenica en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat als adviseur is betrokken bij de ontwikkeling van het herinneringscentrum in Bosnië. Over en weer zijn inmiddels meerdere werkbezoeken afgelegd en workshops georganiseerd, op initiatief van en in samenwerking met het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

De Nederlandse herinneringscentra zullen in het kader van de 10-jarige herdenking tevens gezamenlijke activiteiten plannen.