Provincie Zuid-Holland

Samenvatting Vergadering GS 7 juni 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 7 juni 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Provinciale milieuregels doorgelichtDe provincie Zuid-Holland heeft onderzoek laten doen naar de slagvaardigheid van de provinciale milieuregels. Er is vooral gekeken naar mogelijkheden om het aantal regels te verminderen en de administratieve lasten terug te dringen. Conclusie is, dat het aantal provinciale milieuregels in Zuid-Holland kan worden verminderd. Echter in beperkte mate, omdat ze grotendeels een noodzakelijke invulling of uitwerking zijn van rijksregelgeving. Ook blijken de meeste provinciale milieuregels zelf geen administratieve lasten teweeg te brengen. De grootste winst moet dan ook worden gehaald op rijksniveau. Daaraan wordt al gewerkt via onder meer het project Modernisering VROM-regelgeving. Lees het persbericht en bekijk het rapport.

Projectplan Merwede-LingelijnVoor de eerste fase van het project Merwede-Lingelijn is een projectplan opgesteld. In het projectplan staat dat er verschillende studies en andere voorbereidingen moeten worden uitgevoerd om tot een bestuursovereenkomst te komen. In deze bestuursovereenkomst tussen de Merwede-Lingelijn-gemeenten en GS komen onder andere de kosten, planning en risico's voor de realisatie van de lijn aan de orde. De provincie draagt maximaal ¤96.800,- bij aan de totale voorbereidingskosten van ¤176.000,-. De ondertekening van de bestuursovereenkomst staat gepland voor eind 2005. Gedeputeerde Jeltje van Nieuwenhoven is benoemd tot voorzitter van de stuurgroep.

Taken en bevoegdheden GS en PSIn 2003 is het duale systeem bij provincies en gemeenten ingevoerd. Voor de provincie betekent dit dat de wetgever voortaan bestuurlijke bevoegdheden aan GS toekent en wetgevende en kaderstellende taken aan Provinciale Staten. Nog niet in alle wetten is rekening gehouden met dit duale systeem en er is een aantal bevoegdheden in die wetten toegekend aan het 'provinciebestuur' of aan de 'provincie'. Op grond van de Provinciewet behoren die bevoegdheden nu nog tot de verantwoordelijkheid van PS. GS hebben nu kennisgenomen van de stand van zaken met betrekking tot het voorstel Wet dualisering provinciale medebewindsbevoegdheden. Het voorstel luidt dat in de meeste gevallen waar gesproken wordt van 'provincie(bestuur)' de bevoegdheden aan Gedeputeerde Staten verleend worden. In de andere gevallen wordt Provinciale Staten het bevoegd bestuursorgaan.

Beleid, beheer en organisatie van de financiënDe statenwerkgroep Evaluatie Financiële Verordeningen stelt aanpassingen voor in de Verordening financieel beleid, financieel beheer en financiële organisatie. De aanpassingen moeten ertoe leiden dat GS in relatie tot PS een meer uitvoerende rol hebben. Zo zal PS voortaan niet meer worden geconfronteerd met risico's kleiner dan ¤ 1 miljoen of met vorderingen kleiner dan ¤ 250.000. Ook worden de Halfjaarrapportage ('stand van zaken') en de Najaarsnota ('gewenste bijstellingen') in één document gecombineerd. Zo ontstaat een beter sturingsinstrument voor PS dat bovendien de druk op de ambtelijke organisatie reduceert.

Staat van de Zuid-Hollandse Samenleving 2006Deze tweejaarlijkse rapportage brengt maatschappelijke trends en ontwikkelingen in kaart. De 'Staat' dient als basis voor de debatten die provincie en gemeenten voeren om in elk van de vier streekplangebieden in Zuid-Holland te komen tot een Regionale Agenda Samenleving. De vier thema's van de 'Staat' zijn: jeugd, Integratie & participatie, leefbaar & veilig, zelfstandig & vitaal. In vergelijking tot de vorige Staat zal er meer aandacht zijn voor: cultuur, mantelzorg & vrijwilligers, arbeidsmarkt, jongeren met problemen, armoede. Tot slot zal er aandacht zijn voor de opdrachten aan organisaties in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Toekomst RPCP Den Haag e.o.Gezien de financiële problematiek bij het Regionaal Patiënten Consumenten Platform Den Haag (RCP) en omstreken stellen GS voor een deel van de boekjaarsubsidie voor 2006 te bevoorschotten. Het gaat om een bedrag van ¤ 120.000,-. Voorwaarde bij deze bevoorschotting is dat RPCP Den Haag e.o. serieus gaat onderzoeken hoe een fusie met een ander RPCP kan worden gerealiseerd om de slagvaardigheid te vergroten en de financieel-organisatorische kwetsbaarheid te verminderen. PS moeten zich hierover uitspreken omdat het een voorgenomen afwijking van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland betreft.

Subsidies-Bureau Drechtsteden ontvangt in 2005 ¤ 38.000,- voor het 'project VOX, een lange adem en theater in de Drechtsteden';- In 2005 ontvangt het Regionaal Platform Haaglanden ¤ 114.113,- voor 'Educatie 2005, onderwijs-arbeidsmarkt' ;- Voor 'Symposion Gorinchem 2005' (een project op het gebied van beeldende kunst en vormgeving) wordt aan de gemeente Gorinchem een bedrag van ¤ 100.000 ,- toegekend;- Eneco Milieu BV ontvangt 450.000,- subsidie voor het project 'Demonstratie rioolwarmtewinning Morgenstond';-COS Nederland ontvangt ¤ 114.000,- voor 'Onderwijs gaat voor ruim 'dubbel Kyoto': 15 % energiebesparing Check it Out!';- Het project 'Energiezuinige, comfortabele ouderenhuisvestiging Zuidpoort in Delft' van woningbouwvereniging Vidomes kan een subsidie van ¤ 140.443,- tegemoet zien;- Er komt een provinciale subsidie van ¤ 223.200,- voor het project bibliotheekvernieuwing Zuid-Holland zuidoost.

Lasten onder dwangsom ingetrokkenDe provincie kan bij overtredingen van wet- en regelgeving een 'last onder dwangsom opleggen'. De opgelegde last onder dwangsom voor Exploitatiemaatschappij Reticulum BV in Valkenburg wordt opgeheven, omdat het bedrijf weer voldoet aan de gestelde milieu-eisen.

Popunie ontvangt subsidieSinds 1985 is de Popunie hét overkoepelende orgaan voor popmuziek in Zuid-Holland. De Popunie verleent diensten aan popmuzikanten, poporganisaties, podia, gemeenten en andere organisaties. Het doel van de Popunie is de voorzieningen voor en de kwaliteit van popmuziek te verbeteren en de deelname aan popmuziek groter te maken. Voorbeelden van activiteiten: Popunie verstrekt subsidie aan bijzondere projecten en multiculturele projecten met Zuid-Hollandse bands. Elk jaar wordt er een cd uitgebracht met een bepaald thema. De Popunie organiseert workshops ter bevordering van de kwaliteit van alles wat zich rond popmuziek afspeelt, wedstrijden, talentenjachten, etc.De provincie verstrekt de Popunie 294.000 euro subsidie per jaar voor organisatie, huisvesting, personeel etc.