Programma Elektronische Provincies

Milieu-informatie Zeeland

De provincie Zeeland presenteert informatie over de Zeeuwse leefomgeving op internet en geeft daarmee invulling aan het verdrag van Aarhus. In dit Verdrag van Aarhus staat voor de lidstaten van de Europese Unie de verplichting om milieugegevens toegankelijk en transparant te maken voor de burger. De provincie Zeeland doet dat via de internetsite www.zeeland.nl/zeeuwseleefomgeving

Op de site is een register met milieu-informatie aangemaakt. Daarin staan per onderwerp gegevens vermeld over het provinciale beleid. Het register heeft een voorlopige opzet. De provincie wilde eerst nog onderzoeken in hoeverre die voldoet aan de wensen van de burger. Voor dat onderzoek werd een zogenaamd 'testpanel Zeeuwse leefomgeving' in het leven geroepen. Gedeputeerde J. Suurmond (Milieu) opende de testavond en zei onder andere: "We doen er alles aan om een transparante overheid te zijn. Iedereen die dat wil moet bij ons naar binnen kunnen kijken en toegang hebben tot onze informatie over de leefomgeving, daarom nu toetsing van onze transparantie!"

Een panel van Zeeuwse burgers testte op 12 mei j.l. de webpagina Zeeuwse Leefomgeving op www.zeeland.nl. Het oordeel van het panel over het digitale aanbod waarmee de provincie informeert over de leefomgeving was op veel punten positief. Zo was het panel gemiddeld goed te spreken over thematische opbouw, over het gebruik van vakjargon, technische termen en afkortingen en over de leesbaarheid door de stijl en toon van de teksten. Kritische opmerkingen waren er tegelijkertijd: over de gebruikte benamingen voor (sub)thema's bijvoorbeeld. Of over de vormgeving, zoals de suggestie dat het gebruikersvriendelijker is om alle titels te laten 'uitvouwen', door het tonen van de opgave van onderliggende inhoud, wanneer de bezoeker er met de cursor op gaat staan.
Ook inhoudelijk kreeg de digitale informatie gemiddeld een voldoende. Dat geldt voor zowel het aanbod aan onderwerpen als ook voor de feitelijke informatie onder een paar onderwerpen die de deelnemers op verzoek van de provincie grondig bekeken.

Toch wees de helft van het panel op missende onderwerpen. Daaronder informatie over gezondheid, verkeer en (concrete informatie over) bedrijven.
Ze zeiden bovendien belangstelling te hebben in het on-line invullen van formulieren, on-line inspraak, interactie- & participatiemogelijkheden, on-line transactiemogelijkheden' en 'geografische toepassingen (informatie kunnen aanroepen vanuit een kaart). Dit zijn zaken die de provincie volgens het panel zou moeten introduceren of uitbreiden. Het bureau Maurits Groen Milieu & Communicatie bracht de resultaten over de test uit in de "Rapportage Klantonderzoek Zeeuwse Leefomgeving".

Het rapport is te downloaden op: www.zeeland.nl/zeeuwseleefomgeving of op te vragen bij het Informatiecentrum van de provincie Zeeland.

Toekomst
De provincie wil het aanbod nog uitbreiden met de mogelijkheid om informatie per specifieke locatie op te vragen, en completeren met informatie over verstrekte vergunningen en over veiligheid en milieu (transport en opslag van gevaarlijke stoffen en locatie van risicovolle bedrijven).

De panelleden hebben duidelijk gemaakt dat deze geplande uitbreidingen zeer welkom zijn. De digitale dienstverlening van de provincie is hiermee weer uitgebreid. Eerder werden onder andere de provinciale productencatalogus en de digitale leidraad vergunningverlening aan de site toegevoegd.
Ondertussen bouwt de provincie alweer verder aan de webpagina Zeeuwse Leefomgeving, gesterkt en geadviseerd door reacties uit het testpanel.