Ingezonden persbericht


Macromedia Flash verovert mobiele markt

Producenten en operators maken de weg vrij voor de ontwikkeling van mobiele Flash-content

Utrecht, 9 juni 2005 - Macromedia (Nasdaq: MACR) signaleert dat de producenten, operators en ontwikkelaars die samen het ecosysteem voor mobiele content vormen, Macromedia Flash steeds meer inzetten. Dit blijkt onder andere uit de verdrievoudiging van het aantal mobiele apparaten met Flash-mogelijkheden in het afgelopen jaar. Bovendien nemen drie van de zes producenten van mobiele apparatuur nu een Flash-licentie tegen één op de zes vorig jaar. In diezelfde periode is het aantal operators dat ondersteuning biedt voor Flash-content en -services, gestegen van één tot twaalf. Het Macromedia Flash Platform heeft met de ontwikkeltools voor Macromedia Flash Lite een belangrijke bijdrage geleverd aan deze ontwikkelingen. Het snelgroeiende marktsegment van mobiele apparatuur biedt ruim één miljoen Flash-ontwikkelaars wereldwijd ongekende mogelijkheden voor nieuwe Flash-content en applicaties.

Het aanbod van Macromedia voor mobiele apparaten omvat Macromedia Flash Lite, Macromedia FlashCast en de Macromedia Flash-autorisatietool. Flash Lite is het Flash-profiel dat speciaal ontwikkeld is voor mobiele telefoons. FlashCast is een end-to-end-oplossing voor veeleisende, regelmatig bijgewerkte en eenvoudig te gebruiken mobiele-dataservices. De Flash-autorisatietool stelt designers en ontwikkelaars in staat om veelzijdige content en applicaties te ontwikkelen voor gebruik met desktops en uiteenlopende apparaten.

Meer dan honderd producenten van mobiele apparaten hebben nu een licentie op Macromedia Flash in vergelijking met 88 vorig jaar. De mogelijkheden van mobiele apparaten die ze op de markt brengen, zoals mobiele telefoons en draagbare mediaspelers en PDA's, nemen hierdoor aanzienlijk toe. Onder de licentienemers zijn vooraanstaande producenten als Nokia, Samsung en Sony Ericsson. Inmiddels bieden ook elf operators, waaronder KDDI en NTT DoCoMo, ondersteuning voor Flash-content en -services. Hierdoor kunnen ze onder andere geavanceerde browsing-mogelijkheden, hoogwaardige online services, standaardgebruikersinterfaces en een constant serviceniveau bieden. Dit alles onafhankelijk van de gebruikte apparaten of dataservices.

"Met Macromedia Flash-technologie stellen we ontwikkelaars en operators over de gehele wereld in staat om snel en tegen lagere kosten interactieve content en applicaties te ontwikkelen", aldus Lee Epting, Vice-President van Forum Nokia. "Door de integratie van Flash-technologie worden smartphones bovendien aantrekkelijker, zijn gegevens eenvoudiger te raadplegen en zien operators de gemiddelde omzet per gebruiker toenemen."

Flash-ontwikkelaars profiteren van de mogelijkheden die de uitbreiding van het mobiele ecosysteem met zich meebrengt. Nu al zijn er duizenden games, gebruikersinterfaces, portals en andere mobiele Flash-applicaties beschikbaar. Een onlangs verschenen rapport van de Yankee Group vermeldt dat Flash inmiddels een de facto-standaard is in Japan. Volgens ditzelfde rapport is ruim 60% van de 4.400 officiële i-mode-sites gebaseerd op Flash Lite.

"De mobiele wereld zit anders in elkaar dan de traditionele softwarewereld. De mobiele gemeenschap in Japan profiteert als eerste van de voordelen die het Flash-platform biedt", zegt Al Ramadan, Executive Vice President en General Manager Mobiele Apparatuur van Macromedia. "Zo'n 15 procent van de Japanse bevolking heeft een telefoon met Flash-technologie, en Europa en de VS volgen de ontwikkelingen in dit land op de voet."

Voor meer informatie over Macromedia Flash Lite: www.macromedia.com/mobile Voor meer informatie over het rapport van de Yankee Group: www.macromedia.com/go/docomo_flashlite

Macromedia
Beleving werkt stimulerend. Macromedia gelooft dat goede ervaringen de basis zijn van succesvolle bedrijven. Miljoenen zakelijke gebruikers, ontwikkelaars en designers gebruiken onze software om effectieve, aansprekende ervaringen te creëren, die worden onthouden. Op internet, vaste (opslag)media en draadloze en digitale apparaten.