Gemeente Leiden

Gemeente Leiden publiceert 'Modellenboek vluchttrappen'

Sinds woensdag 8 juni is bij de informatiebalies van de gemeente Leiden een 'Modellenboek vluchttrappen' verkrijgbaar. De gemeente heeft dit modellenboek ontwikkeld als handreiking aan gebouweneigenaren die vluchttrappen moeten aanbrengen aan bestaande, eventueel monumentale kamerverhuurgebouwen zodat zij voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

De gemeente krijgt veel bouwaanvragen voor vluchttrappen (brandtrappen) bij monumentale panden. De aantasting van de monumentale waarde van een pand of de aantasting van het beschermd stadsgezicht is in de meeste bouwaanvragen te groot. Hierdoor adviseerde de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) in het verleden veelal negatief op deze aanvragen. In de publicatie staan uitgangspunten waaraan vluchttrappen en uit- en overstapmogelijkheden moeten voldoen. Daarbij is rekening gehouden met brandtechnische, bouwtechnische, monumentale en esthetische normen.

Het gaat bij vluchttrappen om architectuurvreemde toevoegingen die in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. Om redenen van veiligheid worden ze toch toegestaan. Daarom kan deze publicatie worden gezien als een lijst met voorbeeldplannen voor brandtrappen die wordt gebruikt bij de toepassing van artikel 2.2.4 van de welstandsnota.

In juli stuurt de gemeente naar alle belanghebbenden een nieuwsbrief over brandveiligheid waarin nader wordt ingegaan op de inhoud van het modellenboek. Het 'Modellenboek vluchttrappen' is tegen betaling van de kostprijs van E 5,00 verkrijgbaar bij de informatiebalies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis Leiden.

Nadere informatie: Hans van Weijen, afdeling Communicatie van de dienst Bouwen en Wonen, tel. 071 - 516 57 99 / 06 - 524 43 011 of www.leiden.nl/gemeente.

---- --