Gemeente Tilburg

05267GO

Datum
8 juni 2005

Het Zand 30 km/uur-gebied

De gemeente is bezig met de voorbereidingen om van de hele wijk Het Zand 30 km/uur-gebied te maken. Het meest noordelijke deel van de wijk is al sinds enige tijd aangepast tot 30 km/uur-gebied. Deze maatregel is onderdeel van landelijk beleid "Duurzaam Veilig". Dit betekent onder andere dat alle gebieden waar voornamelijk gewoond wordt ingericht moeten worden als 30 km/uur-gebied. Om dit mogelijk te maken worden diverse maatregelen op verschillende plekken uitgevoerd. Dit werk zal naar verwachting in de loop van het volgend jaar starten. Voor de start krijgt u daarover nog bericht.

Voorrang wijzigt!

Alle wegen in het gebied worden gelijkwaardig. Het verkeer van rechts op de Lage Witsiebaan en de Statenlaan heeft straks voorrang. Het zuidelijk gedeelte van het Westerpark vormt hierop een uitzondering omdat daar een hoofdfietsroute en een expreslijn van de T-bus overheen lopen.

Algemeen is dat aan het begin en het einde van het 30 km/uur-gebied, borden worden geplaatst met de tekst "zone 30 km".

Omgeving Wandelboslaan/Europalaan (zuidzijde Het Zand)

In onderstaande straten worden aan het begin van de straat de volgende voorzieningen aangebracht:
. Tussen de Wandelboslaan en de parallelweg bij de Europalaan en de Beneluxlaan versmallen van de ingang van de zijstraten.
. Op de aansluitingen van de Europalaan, Beneluxlaan en de Van Melsbroekstraat aanbrengen van een ronde verhoging van de kruising (met in het midden een witte stip, zoals bij de Meerkoldreef). Ook wel "punaises" genoemd.
. Op de Statenlaan, ten noorden van de Tobias Asserlaan, aan beide zijden van de vluchtheuvel een dubbele stopstreep en op de oostelijke rijbaan het cijfer 30 aanbrengen.
. Op de Wandelboslaan (parallelweg) een drempel aanbrengen ter hoogte van huisnummer 93.
. Luchthavenlaan, ter hoogte van huisnummer 26, aanbrengen van een drempel.

Omgeving Baden Powelllaan/Lage Witsiebaan (westzijde Het Zand)


. Op de Baden Powelllaan, ter hoogte van de Europalaan, aanbrengen van een dubbele stopstreep en het cijfer 30 op het asfalt.
. Op de Lage Witsiebaan ten westen van de doorsteek naar de Salesianenstraat aan beide zijde van de vluchtheuvel een sluisje (wegversmalling) aanbrengen De zijde waar men de wijk inrijdt, wordt voorzien van een dubbele stopstreep en het cijfer 30 op het asfalt.
. Op de Lage Witsiebaan aanbrengen van langere drempels (korte plateau's) ter plaatse van de voetgangersoversteekplaats aan beide zijde van de Beneluxlaan.
. Op de Lage Witsiebaan bij de kruising met de Statenlaan verkleinen en aanbrengen van een verhoogd kruisingsvlak.
. Op de Lage Witsiebaan aanbrengen van drempel ter hoogte van huisnummer 171/310.
. Op de kruising van de Lage Witsiebaan met de Artemisstraat aanbrengen van een verhoogd kruisingsvlak.
. Verwijderen van de middenstreep op de Lage Witsiebaan.
. Verwijderen van rode(fiets)strook en voorrangsmarkering bij de zijstraten van de Lage Witsiebaan.
. Op de Beneluxlaan, ter hoogte van huisnummer 143, wordt een drempel aangelegd.
. Ter hoogte van Beneluxlaan nummer 175, bij de oversteekplaats, wordt een langere drempel (een kort plateau) aangelegd.
. Oversteek Westerpark: de huidige vluchtheuvels verbreden tot 2 meter, de rijbaan aan de zuidzijde dichter tegen het fietspad aanleggen en de inritten vlakker maken.
. In de Europalaan worden ter hoogte van huisnummer 22, 60, 102 en 150 drempels aangelegd.

Omgeving Statenlaan (oostzijde)

. Op de parallelweg van de Statenlaan komt een dubbele stopstreep en het cijfer 30 op het wegdek.
. Aanbrengen van een drempel op de Statenlaan, ter hoogte van huisnummer 39 en ten zuiden van de Hertensprong.
. Verwijderen van de rode (fiets)strook en voorrangsmarkering bij de zijstraten van de Statenlaan.
. Le Bourgetstraat, ter hoogte van huisnummer 42 en de Tempelhofstraat bij de ingang van de school, een sluisje (wegversmalling) aanbrengen.
. In de Van Melsbroekstraat, ter hoogte van huisnummers 53 en 79, aanbrengen van een drempel.

Informatie

Voor vragen en opmerkingen over de aanvullende maatregelen kunt u contact van maandag tot en met donderdag contact opnemen met Annemie van Eulem (projectcoördinator van Gebiedsteam West) via telefoonnummer 542 88 63 of via e-mail annemie.van.eulem@tilburg.nl Over verkeerstechnische vragen kunt u contact opnemen met Ton Withoos (verkeersdeskundige) via telefoonnummer 542 8779 of via e-mail ton.withoos@tilburg.nl

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 85 06
Faxnummer
013 542 90 70


---- --