Derde Dialysecentrum Curaçao in oktober gereed


09.06.2005 / 15:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nierstichting nederland

Derde Dialysecentrum op Curaçao in oktober gereed

Bussum, 9 juni 2005 - In oktober wordt op Curaçao een derde dialysecentrum geopend. Dit is hoog nodig, want de bestaande dialysecentra Diatel Curaçao en het St. Elisabeth Hospitaal kunnen niet voldoen aan de vraag van nierpatiënten die van dialyse afhankelijk zijn. Antilliaanse nierpatiënten moeten daardoor uitwijken naar buurlanden als Venezuela. Het nieuwe dialysecentrum is zowel bestemd voor de lokale bevolking als voor nierpatiënten die hun vakantie op Curaçao willen doorbrengen. Deze week werden in Nederland een dialysetechnicus en drie gespecialiseerde dialyseverpleegkundigen, van Antilliaanse en Nederlandse afkomst geselecteerd die bij het nieuwe centrum in dienst zullen treden.

Het nieuwe dialysecentrum op Curaçao krijgt voorlopig tien dialysestoelen. Dit betekent dat er per dag twintig nierpatiënten kunnen spoelen. Omdat de meeste patiënten drie keer per week moeten dialyseren, kan het centrum ongeveer veertig vaste patiënten en een aantal vakantiegangers behandelen. Na een jaar wordt bekeken of het aantal stoelen kan worden uitgebreid. Tijdens de eerste fase biedt het dialysecentrum werkgelegenheid voor zeven dialyseverpleegkundigen, een technicus en een aantal verpleegkundig assistenten.

Sollicitatiegesprekken
Het project wordt gecoördineerd door Euromedic, een organisatie die gespecialiseerd is in medisch toerisme. Projectcoördinator Eliezer Naaman is deze week in Nederland om sollicitatiegesprekken te voeren met dialyseverpleegkundigen. 'Het dialysecentrum creëert capaciteit voor medisch toerisme en het voorziet in een lokale behoefte', zegt Naaman. 'Dit project biedt mogelijkheden voor Antillianen die in Nederland wonen om terug te keren. We hebben tijdens de sollicitatiegesprekken hele goede kandidaten gesproken.' Bij de sollicitatiegesprekken waren ook twee artsen aanwezig, de heer Engels van het St. Elisabeth Hospital op Curaçao en Ken Berend, coördinator van het nieuwe dialysecentrum.

Impuls voor economie
Het centrum komt mede tot stand dankzij financiële steun van de Nederlandse multimiljonair Jacob Gelt Dekker, die zich al vaker heeft ingezet voor projecten op Curaçao. Ook het ministerie van Economische Zaken subsidieert het project omdat het dialysecentrum mogelijkheden biedt voor werkgelegenheid. Hierbij gaat het niet alleen om verpleegkundigen die in het centrum zelf gaan werken, maar ook om een impuls voor het toerisme. Dankzij het vakantiedialysecentrum is het voor Antilianen met een nierziekte die in Nederland wonen mogelijk familie te bezoeken. Maar ook Nederlandse dialysepatiënten die een reis naar de Cariben willen maken, kunnen daar terecht.

Kwaliteitszorg
De Nierstichting ondersteunt dit initiatief van harte. In samenwerking met het Hans Mak Instituut - het instituut voor kwaliteitszorg in de dialyse - zorgt de Nierstichting voor bijscholing van personeel op het gebied van kwaliteitszorg en ondersteunt de Nierstichting bij certificering. 'Op die manier dragen we eraan bij dat dit dialysecentrum op Curaçao voldoet aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als een dialysecentrum in Nederland', aldus Janny Bakker, directeur van de Nierstichting. De Nierstichting is bereid om bij te dragen in de reiskosten van Antilliaanse nierpatiënten met een laag inkomen die nu voor het eerst sinds vele jaren hun familie willen bezoeken. Bovendien organiseert de Nierstichting in 2006 ook een groepsreis voor nierpatiënten naar Curaçao. Deze reis wordt vanaf volgend jaar opgenomen in de vakantiegids die de Nierstichting jaarlijks uitbrengt.

Noot voor de redactie,