Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT
Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 9 juni 2005

LPF blij met onderzoek naar speciaal detentieregime terroristen

Justitie-woordvoerder Joost Eerdmans is blij dat zijn pleidooi voor een speciaal detentieregime voor terroristen door minister Donner ter harte is genomen. In antwoord op LPF-Kamervragen zegt de justitieminister toe dat Eerdmans voorstel om veroordeelde terroristen aan een speciaal regime van beperkingen te onderwerpen, zal worden onderzocht. Bij dit onderzoek zal op verzoek van Eerdmans ook de omgang van andere Europese lidstaten met terreurverdachten en veroordeelden worden betrokken.

Eerdmans stelde de vragen eind april naar aanleiding van het bezoek dat ex-terreurverdachte Samir A. na zijn vrijlating aflegde aan Ismael A., verdachte van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Eerdmans: Dit is een voorbeeld van we stonden erbij en we keken ernaar . Door contacten tussen gedetineerde terreurverdachten en bezoekers onverstoord toe te laten, creëer je de mogelijkheid dat ze hun staatsgevaarlijke activiteiten via deze contacten kunnen voortzetten.

De Lijst Pim Fortuynfractie pleitte al eerder voor een speciaal regime voor verdachten en veroordeelden van terroristische activiteiten voor wat betreft hun gehele detentie. Zo zouden er volgens de LPF beperkingen moeten gelden met betrekking tot het ontvangen van bezoek, telefoon- en postverkeer.

Helaas kon in februari van dit jaar een motie van de LPF, waarin werd gevraagd om een onderzoek naar het beperken van bepaalde grondrechten van terroristen, zoals het recht op vergadering en op bijstand (Mohammed B ontving bijstand, en werd op die manier in de gelegenheid gesteld veel tijd te steken in zijn terroristische activiteiten), niet op voldoende steun binnen de Kamer rekenen. Het was juist de VVD die het op dit punt liet afweten (CDA en Groep Wilders steunden de motie wel).