Vereniging Nederlandse Gemeenten

Meeste gemeenteambtenaren gewoon aan het werk

Vandaag, 9 juni, organiseerden de vakbonden een landelijke actiedag in de gemeentelijke sector om hun onvrede te uiten met het verloop van de CAO-onderhandelingen. Volgens de berichtgeving waren er zon 10.000 mensen aanwezig op de manifestatie in Amsterdam. Dit waren met name medewerkers van uitvoerende diensten uit de grotere steden. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam heerste er een hele goede sfeer.

Het CvA heeft bij gemeenten navraag gedaan naar de actiebereidheid onder ambtenaren en de gevolgen van de acties voor de dienstverlening naar burgers. Het blijkt dat in slechts een enkele gemeente het loket voor de burger was gesloten. De overgrote meerderheid van gemeenten geeft aan dat sommige medewerkers wel een vrije dag hebben opgenomen om naar Amsterdam af te reizen, maar dat de werkzaamheden binnen de organisatie hiervan geen last heeft ondervonden.

De acties die werden gevoerd troffen met name het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht en veel brandweerkorpsen draaien zondagdiensten. Opvallend is dat in de provincie Groningen de actiebereidheid hoger is dan gemiddeld. Een enkele gemeente is daar vandaag gesloten.