Gemeente Heemskerk


Kinderboerderij geplaagd door nachtelijk bezoek van vos

HEEMSKERK Kinderboerderij Dierendorp aan de Vrijburglaan krijgt sinds de derde week van mei nachtelijk bezoek van een of meer vossen. Twee Kaapse eenden, twee kalkoenen, enkele kippen, een haan en drie konijnen hebben de strooptochten met de dood moeten bekopen.

Haarplukken in de afrastering van de kinderboerderij lijken onmiskenbaar aan te tonen dat een vos de dader is. Ook de techniek van jagen wijst in die richting. Vossen op jacht bijten zoveel mogelijk pluimvee of konijnen dood. Juist in de periode dat vossen welpjes hebben struinen zij stad en land af op zoek naar voedsel. In de regel wordt slechts één prooi mee teruggesleept naar het hol. De andere kadavers worden dan in volgende nachten opgehaald. Het is onduidelijk waar de vos of vossen vandaan komen. Mocht het gaan om het natuurgebied van landgoed Marquette dan betekent dit dat de vos(sen) er telkens heen en weer vier kilometer voor overhebben om prooidieren naar het nest met jonge vossen te slepen.

Dierenleed
Overlast door vossen is in het 34-jarig bestaan van de kinderboerderij nog niet eerder voorgekomen. Het geeft de gemeentelijke beheerder de nodige hoofdbrekens. Volgens een boswachter van PWN laten vossen zich alleen laten weerhouden door schrikdraad. Aanpassing aan de 140 meter lange erfafscheidingen en 160 meter lange vijverkanten met schrikdraad of het ingraven van gaas is echter geen optie vanwege de hoge kosten. Een ander advies van PWN is om zolang het jachtseizoen van de vos duurt de konijnen, cavias en kippen op de kinderboerderij s nachts zoveel mogelijk binnen te huisvesten. Dat gebeurt nu in elk geval. Met de Wildbeheereenheid Beverwijk e.o. is contact gezocht voor het gebruik van een vangkooi. Met zon kooi zal geprobeerd worden de stropende vos te vangen om hem daarna elders weer uit te zetten.