Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 9 juni 2005

Baby kameel in Safaripark Beekse Bergen
Kraamdagen altijd spannend bij kamelen

Donderdag 9 juni is om 12.13 uur een kameel geboren in Safaripark Beekse Bergen. De moeder en het jong maken het goed. Het jong heeft al gedronken en dat is een goed teken. De jonge kameel is nu nog erg kwetsbaar en afhankelijk van moeder kameel. Het jong van moeder Sonja en vader Nick draagt de naam Sundari dat schoonheid betekent.

Geuren keuren
De paartijd van kamelen is in februari of maart. De hormonen van het mannetje maken overuren en zijn gedrag is uiterst agressief. Hij vecht met andere mannetjes om uiteindelijk zoveel mogelijk te kunnen paren. Om indruk te maken op het vrouwtje, wrijft het mannetje met zijn geurklieren tegen haar aan. Geur speelt een belangrijke rol binnen een kudde kamelen. De dieren hebben op de overgang van kop naar nek geurklieren zitten waar ze elkaar aan kunnen herkennen. Wanneer het vrouwtje geïmponeerd is door de 'verleidingen' van het mannetje gaat zij liggen en vindt er een paring plaats van soms wel 15 minuten. Na een draagtijd van 12 tot 13 maanden wordt het eventuele jong geboren. Bij de geboorte ligt de vrouwtjeskameel op de grond. Twee uur na de geboorte kan het jong de moeder al volgen. Het wordt ongeveer 20 maanden gezoogd, maar begint na twee maanden ook al zelf te eten.

Babygeluiden
Naast de rol van geuren spelen ook geluiden een belangrijke rol in de communicatie tussen kamelen. Zo laten jonge kamelen vlak na de geboorte een aantal geluiden horen zodat de moeder haar jong kan herkennen binnen de kudde.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten samen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (