Ingezonden persbericht


Persbericht

10 juni 2005

Managementopleiding 'Anders organiseren in de bouw' in 2005 met subsidie

Anders organiseren in de bouw leidt tot meer rendement en betrokkenheid én tot minder faalkosten en ziekteverzuim. Dat blijkt uit een project van WERKGOED (projectnaam Arboconvenant Bouw) waaraan enkele tientallen bouwbedrijven meedoen. Om ook andere bedrijven van die kennis te laten profiteren is door WERKGOED een leergang ontwikkeld die het management en stafmedewerkers van bouwbedrijven alleen in 2005 met forse subsidie kunnen volgen. De opleiding focust op de organisatie-inrichting en de ondernemingsprestaties.

In de leergang 'Anders organiseren in de bouw' staat de relatie centraal tussen organisatie-inrichting en de prestaties van een bedrijf. In geen van de bestaande opleidingen en cursussen voor deze bedrijfstak worden deze onderwerpen in één opleiding gecombineerd.

Organisatie-inrichting betreft onder andere de structuur, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, beoordeling en beloning en planningssystematiek in organisaties. Onder prestaties wordt onder meer verstaan de efficiency, kwaliteit en ziekteverzuim.


Deelname met subsidie

De leergang 'Anders organiseren in de bouw' bestaat uit vier blokken van tweeënhalve dag. Omdat het Arboconvenant Bouw in de afrondende fase verkeert, wordt de opleiding slechts twee keer in het najaar van 2005 centraal in het land gegeven. Bijzonder is tevens dat deelnemers met een forse reductie deze managementopleiding kunnen volgen. Een groot deel van de kosten wordt namelijk door het convenant betaald. De kosten bedragen 1.750 euro ex BTW en verblijfkosten, maar zijn inclusief cursusmateriaal.

De opleiding wordt gegeven door de ST-Groep uit Vlijmen en is bedoeld voor directieleden, bedrijfsleiders, projectleiders en HRM-medewerkers die een sleutelrol vervullen in een bouwbedrijf.

Onderwerpen

Tijdens de leergang leren de deelnemers de samenhang te zien tussen de organisatie-inrichting en de problemen die zich voordoen. Hierbij wordt ingezoomed op de organisatie van het eigen voorbereidingsproces, de organisatie tussen 'binnen' en 'buiten', de organisatie van de bouwplaats en van de samenwerking met onderaannemers. Uiteraard komen succesvolle andere wijzen van organiseren aan de orde. Ook leert men de eigen rol in het veranderingsproces te onderkennen en de verandering in de eigen organisatie op gang te brengen.

Aanmelden

Wie interesse heeft deel te nemen of meer informatie wil, kan contact opnemen met de ST-Groep in Vlijmen, telefoon 073 - 511 24 01, info@st-groep.nl. De heren B. Seinen en H. Kommers geven meer informatie en sturen graag een folder over de leergang toe.

Opvallende resultaten

Uit de cases van deelnemende bedrijven aan het WERKGOED-project 'Anders organiseren in de bouw' komen opvallende resultaten naar voren waar veel bouwbedrijven iets aan kunnen hebben. Dat een andere manier van organiseren werkt blijkt bijvoorbeeld uit een duidelijke procesverbetering waardoor de werkorganisatie er zichtbaar op vooruit gaat. Dat leidt onder meer tot beter gemotiveerde en betrokken medewerkers, een verbeterde communicatie- en overlegstructuur, minder werkdruk en een veel lager ziekteverzuim. Al deze resultaten dragen bij aan vermindering van de faalkosten en verbetering van het rendement.

Arboconvenant Bouw

De leergang is een initiatief van Bouwend Nederland, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van SZW. Gezamenlijk voeren zij WERKGOED uit, de projectnaam van het Arboconvenant Bouw. WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee Bouwend Nederland, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.

21e041c.gif

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.