Time : 4:42:18 PM
Date : Thursday, June 09, 2005
Sender Name: Indaver

Indaver communiceert in alle openheid over resultaten

In de verschillende installaties op haar sites in Vlaanderen en Nederland verwerkte Indaver in 2004 in totaal 1 481 000 ton afvalstoffen. In haar Duurzaamheidsrapport brengt Indaver op een transparante wijze verslag uit over haar prestaties op vlak van veiligheid, milieu-impact, kwaliteit en openheid. Ook de financiële resultaten komen aanbod. Indaver realiseerde in 2004 een totaal aan bedrijfsopbrengsten van 211,2 miljoen EUR en een geconsolideerde winst na belastingen van 4,3 miljoen EUR. De Indaver Groep bleef ook in 2004 verder investeren in haar aanhoudende groei en in haar bestaande activiteiten. De realisatie van de wervelbedinstallatie op haar site in Beveren, in samenwerking met Sita nv, is, met een projectwaarde van 180 miljoen EUR, daarbij de grootste investering.

Deze installatie zal midden 2006 volledig operationeel zijn. Het aantal personeelsleden, werkzaam in de Indaver Groep, bedraagt 824.

Integraal afvalbeheer voor bedrijven en openbare besturen

Indaver is als hoogtechnologisch bedrijf gespecialiseerd in duurzaam en integraal afvalbeheer voor bedrijven en openbare besturen. Indaver telt diverse vestigingen in België en in een aantal Europese landen. Indaver bouwt verwerkingsactiviteiten uit voor het volledige scala van afvalstoffen: zowel industrieel als huishoudelijk, gevaarlijk als niet-gevaarlijk. Indaver wil bij de topbedrijven in integraal afvalbeheer in Europa blijven behoren op het vlak van kwaliteit, veiligheid en milieuverantwoord werken.

Geïntegreerde oplossing voor industriële en gevaarlijke afvalstoffen

Op haar site te Antwerpen biedt Indaver een milieuveilige oplossing voor verschillende soorten gevaarlijk afval in haar hoogtechnologische installaties. De twee draaitrommelovens zorgen voor de thermische verwerking met energieterugwinning van industrieel en gevaarlijk afval, waarvoor materiaalrecyclage niet mogelijk is. De statische oven zorgt voor de verwerking van vloeibare chloorhoudende afvalstoffen. Anorganische afvalstoffen kennen een milieuveilige verwerking in de fysicochemische eenheden. De restproducten van de verwerkingsprocessen komen terecht op de stortplaats categorie 1. Ook afvalstoffen die niet thermisch kunnen verwerkt worden, komen op deze stortplaats terecht. De verschillende complementaire installaties op één site maken een geïntegreerde verwerking van de aangevoerde afvalstoffen mogelijk, daardoor is deze site werkelijk uniek in de wereld. Op de site in Antwerpen werden in de verschillende installaties in 2004 in totaal 418 000 ton afvalstoffen verwerkt.

Verwerking van huishoudelijke afvalstoffen

In Vlaanderen wordt 70 % van de huishoudelijke afvalstoffen selectief ingezameld met het oog op hergebruik, compostering en recyclage. Vlaanderen staat daarmee aan de top in Europa en zelfs in de wereld. Indaver speelt een belangrijke rol in de verdere sortering en zuivering van de selectief ingezamelde materialen. Zo verwerkt Indaver in haar PMD-sorteringsinstallatie in Willebroek zo'n 25% van de 79 000 ton PMD dat in Vlaanderen wordt ingezameld. De PMD-installatie werd in 2004 aangepast om ook de plastieken verpakkingen automatisch te kunnen sorteren.

Energie voor 71 000 gezinnen

Op haar site te Beveren verwerkte Indaver in haar roosterovens in 2004 zo'n 400 000 ton niet-recycleerbare huishoudelijke en vergelijkbare afvalstoffen. Uit de afvalstoffen wordt de energie gerecupereerd. De energetische inhoud van de stoom die bij het afkoelen van de rookgassen werd geproduceerd bedroeg 3 549 232 GJ. Daarvan werd 1 685 866 GJ als stoom gebruikt, waarvan 81% extern. Daarnaast wordt op de site ook stroom geproduceerd: van de totale elektriciteitsproductie van 150 308 MWh werd 76% geleverd aan het openbaar elektriciteitsnet. Indien alle warmte zou worden omgezet in elektriciteit (en dus geen rechtstreekse stoom werd geleverd aan naburige bedrijven), zou Indaver ongeveer 71 000 gezinnen (met een aangenomen gemiddeld jaarverbruik van ca. 3 500 kWh per gezin) van elektriciteit kunnen voorzien.

Wervelbedinstallatie, sluitstuk van afvalverwerking in Vlaanderen

Op haar site te Beveren bouwt Indaver samen met Sita nv een wervelbedinstallatie met een capaciteit van 460 000 ton. De wervelbedinstallatie, die midden 2006 volledig operationeel zal zijn, biedt een oplossing voor de verwerking van het groeiend aanbod van slib van waterzuiveringsinstallaties en slib van industriële processen en het hoogcalorisch niet-gevaarlijk en niet-recycleerbaar bedrijfsafval.

De nieuwe wervelbedinstallatie werd zo geconcipieerd dat zij flexibel kan inspelen op de toekomstige bouw van voorbehandelingsinstallaties, meer bepaald voor de thermische verwerking van het hoogcalorisch residu van de voorbehandelingsinstallaties. Mits een voorbehandeling op de site te Beveren kan ook het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval en het huishoudelijk afval in de installatie verwerkt worden.

De roosterovens, de voorbehandelingsinstallatie voor energierijk afval en de wervelbedinstallatie die momenteel in aanbouw is, maken van de site te Beveren de grootste afvalverwerkingssite in België. In 2004 werden in de verschillende installaties 570 000 ton afvalstoffen verwerkt. Als de wervelbedinstallatie op
volle capaciteit zal werken, zal op de site te Beveren zo'n 1 000 000 miljoen ton afvalstoffen verwerkt worden.

Indaver voldoet ruimschoots aan alle emissienormen

Indaver voldoet voor elke vergunningsparameter voor haar installaties in Beveren en haar installaties in Antwerpen ruimschoots aan de wettelijke emissienormen en dit zowel voor de emissies naar de lucht als naar het water toe. Alle resultaten worden duidelijk voorgesteld in het Duurzaamheidsrapport.

Veiligheid is de belangrijkste kernwaarde van Indaver

Veiligheid is de belangrijkste kernwaarde voor Indaver. Indaver beschouwt het als een morele verantwoordelijkheid om de veiligheid van medewerkers en omwonenden te garanderen. Indaver hanteert verschillende indexen om de veiligheidsprestaties op te volgen: de PBW-index, de Kinney-index, de Verlet-index en de Frequentiegraad.

De frequentiegraad is een wettelijk bepaalde veiligheidsindicator die rekening houdt met de ongevallen bij eigen personeelsleden waarbij meer dan één dag werkverlet optreedt. Om de ongevallen met werkverlet in kaart te brengen hanteert Indaver de officiële frequentiegraad en de Verlet-index. In 2004 deden zich bij Indaver Benelux, d.w.z. al de Indaver vestigingen inclusief VLAR Papier, Logistics en AROC (NL) in totaal 18 ongevallen voor met werkverlet (Verlet-index = 18) ten opzichte van 690 werknemers en vaste contractoren. Wanneer we dit gegeven uitdrukken in de officiële frequentiegraad stemt dit overeen met een resultaat van 16,3. Daarbij was geen enkel ongeval echt ernstig te noemen.

Dit globale Indaver resultaat kunnen we kaderen door het te vergelijken met de gemiddelde resultaten van onze sector. De Indaver activiteiten worden gekenmerkt door drie hoofdbedrijvigheden: afvalverwerking, afvaltransport en recuperatie met de respectieve NACEbel-codes 90, 60 en 37. Volgens de meest recente statistiek van 2003 (bron = FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg) bedraagt de gemiddelde frequentiegraad in de afvalverwerkingsector 66,29, in de transportsector 36,53 en in de recuperatiesector 59,66. Indaver scoort met haar 16,3 dus opmerkelijk beter dan het gemiddelde van deze sectoren. Het Indaver-resultaat kan ook vergeleken worden met de gemiddelde prestatie van de scheikundige industrie (NACE-bel 24) die met een frequentiegraad van 13,46 één van de beste sectoren is op het vlak van veiligheid. Het nationale gemiddelde voor alle sectoren samen geeft een frequentiegraad van 27,98.

Financiële resultaten

In 2004 realiseerde de Indaver Groep een totaal aan bedrijfsopbrengsten van 211,2 miljoen EUR. De geconsolideerde winst na belastingen bedroeg 4,3 miljoen EUR, te vergelijken met 0,8 miljoen EUR in 2003 en 0,3 miljoen EUR in 2002.
Indaver ziet haar resultaten dus sterk verbeteren. De investeringen uit het verleden beginnen duidelijk hun vruchten af te werpen. Indaver verwacht nog een verdere stijging van de winstniveau's zodra de onafgebroken, intensieve inspanningen en investeringen in projectontwikkeling kunnen omgezet worden in een effectieve winstbijdrage en een aantal acquisities en opstartinitiatieven hun aanloopverliezen ook financieel kunnen omzetten in een bijdrage tot de groepsresultaten.

Het Duurzaamheidsrapport 2004 en het Jaarverslag 2004 kan gedownload worden vanaf www.indaver.be.

Voor meer informatie
De heer Jos Artois
Communicatie Manager
Dijle 17 a
B-2800 Mechelen
gsm: (0475) 64 21 55
tel. (015)28 80 40
fax (015)28 80 50
e-mail jos.artois@indaver.be

URL: http://www.indaver.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL