Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 9 juni 2005
PERSBERICHT: Opleidingen prioriteit voor KNRM-redders

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verkeert in de gelukkige omstandigheid dat zich 112 nieuwe vrijwilligers hebben aangemeld in 2004. Terwijl er 64 vrijwilligers bedankten voor het reddingwerk op zee. De snelle aanwas en het hoger verloop van vrijwilligers zorgt voor meer kandidaten voor een opleiding tot redder op snelle reddingboten.

Op de 39 reddingstations van de KNRM zijn meer dan 850 vrijwilligers actief. Bijna 700 daarvan hebben een functie aan boord van één van de 60 reddingboten. Niet alle vrijwilligers hebben een nautische opleiding genoten, maar zijn uit belangstelling voor het reddingwerk bij de KNRM beland. Onder hen steeds meer vrouwen. In 2004 stonden 19 vrouwen ingeschreven als vrijwilliger op de reddingboten.

Lange opleidingstijd
Alle opleidingen tot redder aan boord van de KNRM-reddingboten worden door de Redding Maatschappij geïnitieerd en begeleid. Per jaar 112 nieuwe redders opleiden is een zware opgave. Elke redder krijgt een praktische vaaropleiding, een theoretische opleiding (Vaarbewijs en marifonie) en een opleiding EHBO. Een volledige opleiding kost meer dan een jaar. De instructie wordt gegeven op momenten dat vrijwilligers beschikbaar zijn en wordt afgesloten met een praktische opleiding van een week.

Om 24 uur per dag te kunnen beschikken over voldoende bemanningsleden, hebben alle reddingstations tenminste een driedubbele bemanning. De gestelde eisen aan bemanningsleden zijn: binnen tien minuten na alarm aan boord, toestemming van de werkgever, aanwezig zijn bij oefenavonden en een goede gezondheid.
De maximumleeftijd voor een redder op een snelle reddingboot is 55 jaar. Daarmee is het verloop de laatste jaren groot. Afscheid van vrijwilligers op 55-jarige leeftijd is te voorzien, maar het ongeplande verloop, door verhuizing of om persoonlijke redenen, is in 2004 groter geweest dan voorzien. Daarmee is de opleidingsbehoefte voor vervangende vrijwilligers groter geworden.

Ontwikkelingen
De KNRM voorziet voor de toekomst een nog grotere behoefte aan opleidingen om te kunnen voldoen aan gestelde eisen en verwachtingen bij reddingbootbemanningen. Uit het KNRM-opleidingsfonds Willems-Hendrix en uit de exploitatie zullen de extra inspanningen in de komende jaren worden bekostigd. In samenwerking met opleidingsinstituten worden nieuwe trainingen en opleidingen ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de richtlijnen die door Internationale reddingorganisaties zijn vastgesteld als Standards on Training, Certification and Watchkeeping for Maritime SAR-unit Crews (STCW-SAR).

EINDE PERSBERICHT