Afscheidsinterview met Lodewijk de Waal

Het is ongelooflijk hoe taai mensen kunnen zijn.

Na 32 jaar gewerkt te hebben voor de vakbeweging en acht jaar voorzitterschap van de FNV treedt Lodewijk de Waal terug. Hoe het leven na de FNV eruit gaat zien, weet hij nog niet. Hij weet in ieder geval dat hij niet het bedrijfsleven ingaat en dat hij een positie wil waarvan de achterban denkt: dat is netjes. De Waal is zeer betrokken bij het internationale solidariteitswerk van FNV Mondiaal. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat daar een deel van zijn hart ligt. Met hem blikken we terug op zijn werk voor Mondiaal.

De Waal tijdens een bezoek aan een school in Marokko

Van alle werkbezoeken die je hebt gemaakt, welke heeft de meeste indruk op je gemaakt ?

Dat was de reis door Pakistan, India en Bangladesh, zon tien jaar geleden. In Pakistan werd ik voor het eerst geconfronteerd met kinderen die werkten in een steenhouwerij. Ze moesten met bijtende zuren werken en ze zeiden: ik hoop niet dat ik mijn hand verlies, zoals mijn vriendje. Dat maakte heel veel indruk."

Een andere indrukwekkende reis was naar Zuid-Afrika, dat was nog tijdens de Apartheid. Het was een reis die ik namens de Dienstenbond maakte. Eigenlijk mocht ik niet gaan, vanwege de Apartheid, maar ik ging er de vakbonden helpen dus dat was okay. Het was wel spannend, ik moest er bijvoorbeeld overnachten in Soweto. Daar is mijn interesse in ontwikkelingssamenwerking ontstaan.

De ontmoeting die de meeste indruk heeft gemaakt, was die met Mandela. Ik heb twee keer met meneer Mandela mogen spreken. De eerste keer was hij nog niet president, ik was met een missie van het IVVV mee. Het was indrukwekkend. Dat is een man die binnenkomt, gaat zitten, en een verhaal houdt waarvan je denkt: ja, zo is het. Lachend: dat heb ik niet vaak, moet ik eerlijk bekennen.

Wanneer dacht je: ik wil naar huis?!

Toen ik in Bangladesh was, tijdens die reis waar ik het eerder over had. Wat een corruptie... Er was niemand die we konden vertrouwen, ook partners niet. We hadden een lijstje met mogelijke contactpersonen die we lieten zien aan iemand van een rechtbank. We vroegen welke personen we op die lijst konden vertrouwen. Hij bekeek de voorkant, daarna de achterkant en zei niemand.

Wat ik later geleerd heb is dat je in deze situatie vaak wel vrouwennetwerken kan bezoeken. Die zijn minder met corruptie besmet.

Hebben je reizen je blik op de Nederlandse vakbeweging beïnvloed?

Er zijn praktische zaken uit voortgekomen, zoals de afspraken in de CAO voor internationale solidariteit. Wij nemen beleidsmatig ook een bijzondere positie in. We zijn naar verhouding, in vergelijking met andere landen, weinig protectionistisch. We schermen de arbeidsmarkt niet af, en dat heeft wel te maken met onze mondiale activiteiten.

Ik heb nooit gedacht: waar hebben wij het hier in Nederland eigenlijk over. Want voor vakbonden in ontwikkelingslanden zijn wij een voorbeeld. Van zo kan het ook. We moeten onze maatstaven dan ook niet verlagen, omdat het in andere landen slecht gesteld is met met vakbondsrechten en arbeidsvoorwaarden. Juist een reden te meer voor de Nederlandse vakbeweging om te vechten voor onze rechten.

Wat ik altijd eigenaardig heb gevonden, is dat je wel enorme publiciteit krijgt als je roept dat volgend jaar de lonen 2 procent omhoog gaan, maar dat er helemaal geen interesse is voor je verhaal over gearresteerde vakbondsleiders in bijvoorbeeld Zimbabwe. Wat is nou belangrijker?

Dat zou ook wel te maken kunnen hebben met de perceptie die mensen hebben van de FNV. Men verwacht niet dat de FNV dingen roept over arbeids- of vakbondsthemas in ontwikkelingslanden. Maar ik denk dat er ook iets in de samenleving is veranderd, sinds de periode Fortuyn. De blik is meer naar binnen gericht.

Heb je ook dingen geleerd van collegas elders in de wereld die nuttig zijn voor het vakbondswerk in Nederland?

Ja, bijvoorbeeld dat we hier iets met de informele economie zouden moeten doen. Wij roepen in het buitenland dat vakbonden zich met de informele economie bezig moeten houden, maar hier in Nederland doen we dat niet en zouden dat wel moeten doen.

Je hebt het vaak over de kip-index. Hoe kwam je op dit idee?

Dat is een manier om een beeld te vormen over de kosten van levensonderhoud in relatie tot het salaris dat mensen verdienen. En overal ter wereld wordt kip gegeten. Ik probeer dan uit te rekenen hoeveel je moet werken om een kip te kopen. Je komt ook wel in bizarre discussies terecht. Zo gingen vrouwen in Thailand, die ik deze vraag had gesteld, met elkaar in debat, want ze hadden nog nooit een hele kip gekocht, dus om de prijs te bepalen gingen ze de kip met allerlei kiponderdelen opbouwen.

Onlangs was ik in Zimbabwe en daar moeten mensen vier dagen werken om een kip te kopen. Niemand eet er dan ook kip. We zaten er in een bus en later hoorde ik dat ze die bus de chicken bus noemde, omdat iedereen daar zijn dieren in meeneemt. Maar ik had geen dier gezien in die bus. Ja, zei men, die zijn al lang dood.

Het is ongelooflijk hoe taai mensen kunnen zijn. Je ontmoet heel veel mensen die niets verdienen, hun familie verdient ook niets. En je vraagt je steeds af: hoe overleven ze dan?

In Zimbabwe reden we op een weg, zon twintig kilometer van een meer vandaan. In dat meer kon je vissen. Langs de kant van die weg stond om de tweehonderd meter een kraampje waar mensen wormen te koop aanboden. Voor de vissers. Ze prezen ze nog aan ook: Anaconda wormen. Maar er komt haast niemand langs, want haast niemand gaat vissen. Die mensen zitten elke dag bij dat kraampje, en verkopen misschien een keer in de week een hoopje wormen. Het is erg triest. Vroeger was Zimbabwe de parel van Afrika.

Denk je dat het VMP [subsidie van de minister van Ontwikkelingssamenwerking- red.] over vijf jaar nog bestaat, gezien de toenemende kritiek op het nut van ontwikkelingssamenwerking in bepaalde politieke kringen?

Ja. Ik denk dat het VMP blijft bestaan, zelfs als dit kabinet nog een periode zit. De trend is om het bedrijfsleven meer ruimte te geven. Maar we blijven wel geld krijgen, ter genoegdoening of als excuus.

"Wat ik niet zon goede ontwikkeling vind, is dat administratief evalueren. Dan moet er een beleidsevaluatie gedaan worden over ons werk in Oost-Europa. Daar steun je bijvoorbeeld vakbonden om te overleven. En dan vragen ze welke vorderingen je gemaakt hebt. Soms moeten wij gewoon mensen helpen. Ik heb eens iemand een heel rake opmerking horen maken: Sommige helden zijn gewoon geen goede administrateurs.

Waar moet FNV Mondiaal zich de komende jaren op concentreren?

Hou je focus op een aantal landen. Maak een bewuste keuze. Bedien de andere landen via vooral de GUFs en ook het IVVV als dat weer mogelijk is. Zon focus is moeilijk, en je glijdt er makkelijk vanaf. Vooral bij Mondiaal, want daar kunnen ze slecht kiezen!

Wat is jouw tip aan je opvolger?

Bewaak je core business. Steek niet te veel energie in diversificatie. Voor je het weet ben je gebouwen aan het financieren of een graanpellerij. We hebben geen verstand van graanpellerijen. Bemoei je dus niet met dingen waar je geen verstand van hebt."

ILO moet Colombiaanse regering op vingers tikken

Laat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zich tijdens haar congres eind juni uitspreken over de schendingen van vakbondsrechten in Colombia. Met die boodschap trokken de afgelopen twee weken afgevaardigden van drie Colombiaanse vakcentrales door Europa. Ze spraken met parlementariërs, ambtenaren van ministeries, werkgevers en werknemers. En hebben goede hoop dat hun boodschap helder is overgekomen.

Ramón Elí Támara Rivera van de Colombiaanse CUT lobbyde in het noorden van Europa. Ons doel was te zorgen dat binnen de ILO solidariteit ontstaat over de situatie in Colombia en dat er een speciale paragraaf komt, gericht aan de Colombiaanse regering, over de naleving van de ILO-conventies. Onze eerste ervaring is heel positief, want we konden de visie van onze werknemers internationaal bekend maken. We merkten dat er tot nu toe weinig informatie bestond over onze situatie. De regering doet alsof ze goed is voor de vakbonden, maar dat is gewoon niet waar.

De veroordeling van de ILO heeft geen directe economische of sociale consequenties voor Colombia. Maar politiek gezien zal die wel indruk maken. De ILO staat voor haar eigen normen en Colombia heeft haar conventies geratificeerd, zegt Rivera. De regering zal zich vervelend voelen, want het komt toch neer op een internationale aanklacht tegen hen. Ook tegenover de Europese Unie staat het niet netjes.

Vorige week deed de delegatie Nederland aan, waar afgevaardigden spraken met ambtenaren van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken en met parlementsleden. We werden heel goed ontvangen en er werd goed naar ons geluisterd. Ik hoop dat de boodschap helder is overgekomen.

Veel gewonnen

Ook Miryam Luz Triana Alvis van de Colombiaanse vakcentrale CGT heeft goede ervaringen opgedaan tijdens haar lobby-reis door het zuiden van Europa. Het is belangrijk om met heel veel regeringsleiders te praten. Ook met het bestuursorgaan van de ILO hebben we gesprekken gevoerd. In de afgelopen tien jaar is veel gepraat over de moorden op vakbondsmensen, maar niet over de schendingen van vakbondsrechten. Alle mensen die we hebben gesproken zeiden dat onze informatie nieuw voor hen was. We krijgen nu de mogelijkheid om tijdens het ILO-congres Colombia te laten analyseren.

Alvis vindt dat ze tijdens haar tweeweekse tour al veel gewonnen heeft. We hebben nu meer kunnen doen dan in de afgelopen tien jaar. Het regeringsverhaal was bekend, maar dat van de werknemers kende niemand. Dankzij de inzet van het IVVV en het Wereldverbond van Arbeiders (WVA) hebben we Colombia weer op de vakbondskaart kunnen zetten.

Meer informatie: www.vakbondsrechten.nl

Uit het nieuws

In de Telegraaf van 6 mei stond een stuk over het werkbezoek van de FNV met Lodewijk de Waal aan Marokko om er een
anti-kinderarbeidproject te bekjiken die FNV Mondiaal steunt. Gemist? Klik hier om hem alsnog te kunnen lezen.

Kijktip

9 Juni: documentaire 100 miljoen kinderen
Organisatie: Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats, Humanistische Omroep
Tijd en plaats: Donderdag 9 juni 2005, 22.55-23.47 uur op Nederland 1

Website: www.stopkinderarbeid.nl

In 1981 werd in de Zuid-Indiase deelstraat Andhra Pradesh de MV Foundation (MVF) opgericht, een organisatie die elke vorm van kinderarbeid afwijst en scholing als wapen inzet. Dankzij de inspanningen van de MVF gaan er inmiddels 320.000 voormalige kindarbeiders nu naar school en werken er in meer dan 250 dorpen geen kinderen meer die jonger zijn dan 14 jaar.

In 100 miljoen kinderen wordt een van de oprichters van de MVF, dr Shanta Sinha gevolgd. Zij gaat van huis tot huis om met behulp van leraren kinderen te motiveren naar school te gaan. Ook spreekt zij de lokale bestuurders aan op hun verantwoordelijkheden en eist concrete plannen van hen om iets tegen de kinderarbeid te doen. Kijk voor meer info op de website.

Wilt u meer weten over internationaal vakbondswerk, neemt u dan contact op met FNV Mondiaal of met de contactpersoon van uw bond.

Veel aandacht voor internationale solidariteit op FNV Congres

Het FNV congres op 24 en 25 mei in Rotterdam stond in het teken van 100 jaar solidariteit. Internationale solidariteit is altijd onlosmakelijk met de geschiedenis van de FNV verbonden geweest. Tijdens het congres is er op verschillende plaatsen aandacht geweest voor internationale zaken. Zo waren er ruim 30 buitenlandse gasten en werd de vakbondsrechtenprijs uitgereikt aan Luz Stella Cadena Suarez uit Colombia (waarover elders meer).

Verdubbeling fondsen

Uit de workshop over globalisering kwam het voorstel om de bijdrage die bonden door middel van Cao-afspraken leveren aan de solidariteitsfondsen te verdubbelen. Edith Snoey, voorzitter van de Abvakabo legde de inspanningsverplichting de tweede dag van het congres voor en deze inzet werd met applaus door de congresgedelegeerden bekrachtigd.

Framework Agreements

Er werd ook gediscussieerd over de rol van de vakbeweging in een globaliserende wereld. In de voorliggende teksten werd voorgesteld om de komende vier jaar te komen tot zes International Framework Agreements met multinationale ondernemingen.

FNV Bondgenoten wilde niet meegaan in dit voorstel, met als voornaamste argument dat het maar één instrument is om internationaal vakbondsmacht op te bouwen en dat er nog veel te weinig over gediscussieerd is.

Er is nog weinig kennis over de zin en onzin van International Framework Agreements. Hoewel de rest van de bonden het federatiebestuur steunde, is toch besloten om het uit de tekst te halen omdat nagenoeg alle multinationale ondernemingen onder FNV Bondgenoten vallen.

In plaats daarvan zal het nut van deze internationale overeenkomsten snel binnen de bonden bediscussieerd worden en zal de federatieraad van de FNV een besluit nemen. FNV Mondiaal heeft een discussienota geschreven over de international Framework Agreements. Het stuk is hier te downloaden.

Afscheid Lodewijk de Waal

Met het afzwaaien van Lodewijk de waal aan het eind van het congres nam ook FNV Mondiaal afscheid van haar voorzitter. Een voorzitter die met hart en ziel een bijdrage heeft geleverd aan de internationale vakbondsstrijd. Elders in Mondiaal Magazine een interview met Lodewijk de Waal.

Strikken voor vakbondsvrijheid

Op het FNV congres heeft FNV Mondiaal Congresbezoekers met linten gestrikt voor vakbondsvrijheid.

Met het lint om de pols of in het knoopsgat gestrikt kon men laten zien dat men vóór vakbondsvrijheid wereldwijd is. Iets wat voor de meeste bezoekers geen moeilijke opgave was!

Wilt u ook vrienden, familieleden of collegas strikken voor vakbondsvrijheid? Bel of mail naar FNV Mondiaal en bestel de lintjes. Ze zijn gratis.

Globalisering: iedereen een stukje van de puzzel

Is globalisering goed of slecht? En wat kunnen vakbonden eraan doen? In de workshop over globalisering werd veel beeldspraak gebruikt: internationaal ping-pongen, stukjes van de puzzel; en de muis die de olifant moet temmen.

Globalisering is slecht voor werknemers. Die stelling werd door een Turkse vakbondsleider de zaal ingeslingerd. Inleider Lodewijk de Waal kan dat niet helemaal onderschrijven. Globalisering is nu eenmaal een feit, net zoals het weer. Het gaat erom dat vakbonden de uitdaging aanpakken. En dan kan globalisering nieuwe kansen en verbeteringen opleveren.

De FNV heeft de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar globalisering en multinationals. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat meer buitenlandse invloed in Nederland leidt tot harder, Amerikaans personeelsbeleid. Maar niet bij alle bedrijven. Sommigen passen zich ook aan.

Lees verder

Colombiaanse activiste krijgt vakbondsrechtenprijs

Luz Stella Cadena Suarez tijdens prijsuitreiking.

Ze woont in Floridablanca in Colombia. Ze is oprichter en voorzitter van de vakbond van gemeentepersoneel van Floridablanca in het district Santander. En ze heet Luz Stella Cadena Suarez. Op 24 mei ontving ze tijdens het FNV-congres uit handen van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal de Febe Elizabeth Velasquez Vakbondsrechtenprijs.

Deze wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor vakbondsrechten. Cadena Suarez gaat al jaren onverstoorbaar door met haar vakbondswerk, ondanks doodsbedreigingen. Vorig jaar werd ze op non-actief gesteld, nadat ze in actie kwam tegen de ontslagen van tweehonderd collegas bij haar gemeente. Door grote druk van de vakbond mocht ze weer aan het werk.

Onder vakbondsmensen staat Colombia bekend als het meest gevaarlijke land ter wereld. In de afgelopen drie jaar zijn maar liefst 367 vakbondsleiders vermoord. Alleen al dit jaar zijn zestien vakbondsleiders vermoord en 123 vakbondsmensen met de dood bedreigd. De armoede groeit, de werkloosheid neemt toe en de economie gaat nog steeds achteruit. Tegelijkertijd probeert de regering de rechten van werknemers en vakbonden door wetgeving verder in te perken. Daarom is het voor mij, als Colombiaanse, zeer belangrijk en betekenisvol om deze blijk van erkenning, de vakbondsrechtenprijs, te ontvangen uit handen van de FNV, aldus de vakbondsvrouw.

Luz Stella Cadena Suarez houdt toespraak op FNV-Congres

Na het FNV-congres bezocht Estella, zoals ze genoemd wordt, enkele Rotterdamse collegas van de Abvakabo FNV, die een programma voor haar in Rotterdam hadden georganiseerd. Ook bezocht ze het hoofdkantoor van de internationale vakbond voor gemeenteambtenaren PSI in Genève, en sprak ze in Amsterdam met Amnesty International.

We leven van de hoop, maar we moeten hard werken aan verbetering zegt ze in een interview met FNV Mondiaal.

Het interview leest u hier.

Kunstwerk voor Luz Stella Cadena Suarez

Onderdeel van de Vakbondsrechtenprijs is een kunstwerk. Dit jaar werd een prijsvraag onder kunstenaars die lid zijn van FNV KIEM uitgeschreven met de opdracht om een ontwerp in te leveren in het kader van de Vakbondsrechtenprijs. Uit 82 inzendingen koos de jury het beeld 'Wilskracht' van beeldend kunstenaar Hen Vermeiren.

"Wilskracht" van Hen Vermeiren

Commentaar van Vermeiren bij het beeld:

"Het brengt de moed en inderdaad- wilskracht, die iemand moet hebben om onder gevaarlijke omstandigheden en met persoonlijk risico vakbondswerk te doen tot uitdrukking". Ook het feit dat deze persoon een baanbreker is, en uit het gareel durft te stappen, is goed verbeeld, volgens de jury.

Meer over het werk van Hen Vermeiren: www.henvermeiren.nl

Zimbabwaanse regering probeert arbeidersstem te kapen

Volgens de Zimbabwaanse vakcentrale ZCTU probeert de Zimbabwaanse regering de vakbeweging te breken en haar eigen vertegenwoordigers te sturen naar de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in juni. De regering gebruikt verschillende manieren om de belangrijkste onafhankelijke kracht in de maatschappij te verlammen, aldus algemeen secretaris van de ZCTU, Wellington Chibebe in een gesprek met de Zuid-Afrikaanse Daily Dispatch.

In een normale situatie zouden voorzitter Lovemore Matombo en Chibebe in de arbeidersdelegatie naar de ILO zitten. Volgens Chibebe zet de regering twee regeringsgezinde ZCTU-leden onder druk om naar de ILO-conferentie te gaan. Voornamelijk voor goede public relations. Maar volgens Chibebe zal de internationale arbeidsbeweging deze manipulaties van de Zimbabwaanse regering niet accepteren.

Op 13 mei heeft de politie een inval gedaan in kantoren van de ZCTU in Harare om te zoeken naar documenten waar buitenlandse transacties uit blijken. Dit maakt deel uit van een campagne om de ZCTU te treiteren en te intimideren en om de huidige ZCTU-leiding af te zetten vóór de ILO-conferentie, om onbenullige redenen.

Als Matombo en Chibebes paspoorten ingenomen worden en zij gearresteerd worden dan hebben we alternatieve manieren om ons gezicht te laten zien op de conferentie, aldus Chibebe.

Eerder verklaarde de minister van Justitie dat Chibebe conferenties van de Britse Labour partij als platform gebruikt om op te roepen tot isolatie van en de illegale afzetting van de wettige regering.

Volgens de staatsradio heeft de politie sinds de lancering van de herstel orde campagne nu in totaal 17000 mensen gearresteerd.

Bron: Daily Dispatch on line

Meer over Zimbabwe: www.vakbondsrechten.nl

Stop kinderarbeid-campagne organiseert Universiteitstour

Op 12 juni is het de Internationale dag tegen Kinderarbeid. In de aanloop er naar toe organiseert Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats, een campagne van HIVOS, LIW, FNV Mondiaal en AOb, een speciale universiteitstour.

Van 3 juni t/m 7 juni bezoekt de campagne drie universiteiten om met studenten en wetenschappelijk personeel in gesprek te gaan en debat te voeren over de doelstellingen van de campagne en veel voorkomende misverstanden over kinderarbeid en onderwijs. Voor deze drie bijeenkomsten is Dipa Sinha van de Indiase organisatie MV Foundation als speciale gast en spreker uitgenodigd. De voertaal van deze debatten is Engels.

Het programma leest u hier.

Schrijfactie voor Zhang Shanguang

De schrijfactie voor de gevangen en ernstig zieke Chinese vakbondsactivist Zhang Shanguang loopt nog steeds. Nog niet getekend? Surf naar actie!

Mondiaal Magazine werd gemaakt door Marjan Brunner, Marion van Doorm, Astrid Kaag, Mario van de Luytgaarden, Andriette Nommensen, Bert Simons en Jeroen Strengers. Wij danken Astrid van Unen voor haar bijdrage.

Heeft u nog tips of suggesties?

Laat het ons weten!

Mondiaal Magazine juni 2005